Soha ne adj kölcsön kollégádnak!

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Soha ne adj kölcsön rokonnak és ismerősnek, ha viszont akarod látni a pénzedet - ez a következtetés vonható le abból a brit felmérésből, amelyből kiderül, hogy a legrosszabb adósok a családtagok és a legközelebbi barátok.

A YouGov brit közvélemény-kutató által közzétett vizsgálati eredmények szerint a jóhiszemű britek összesen 1,14 milliárd font törlesztésére várnak hiába olyanok részéről, akikben közeli barátság, vagy éppen vérségi kötelék alapján vakon megbíztak a pénz átnyújtásakor. A felmérés szerint 11 millió britnek tartoznak fejenként átlagosan 100 fonttal (38 ezer forinttal) ismerőseik vagy rokonaik.

A szakértők szerint a legkockázatosabb kihelyezés a munkahelyi kollégáknak adott kölcsön. A britek jelentős része tudja is ezt: a felmérés szerint az emberek fele soha nem bízna meg annyira munkatársaiban, hogy pénzt vagy vagyontárgyat kölcsönözzön nekik.

Ez utóbbiak terén legalább akkora a kölcsönvevők hanyagsága, mint a pénzhitelek esetében. A The Times által ismertetett kutatási eredmények szerint 9 millió brit felnőtt soha nem ad vissza ismerőstől vagy rokontól kölcsönkért vagyontárgyat, a kölcsönvevők 75 százalékától pedig alaposan lehasznált állapotban kerülnek vissza jogos tulajdonosukhoz a tárgyak. A leggyakoribb esetek közé tartozik a megkarcolva visszaadott CD, vagy a koszosan visszaszolgáltatott ruhanemű. (Panoráma)