Öltönyben, kicsinosítva, szakmai életrajzzal a kezükben indulnak az álláskereső fiatalok a Corvinus Egyetem KarrierExpo álláspiaci börzéjére. A Jobline karrier tanácsadója szerint a munkakezdők elképzelései gyakran távol állnak a realitásoktól, ami sok esetben kiábrándultsághoz vezethet.

„Egy-egy jobb állásra akár 100-150 jelentkező is akad” - adja meg az alaptónust a Jobline karrier tanácsadója, Tóth Éva Mária, aki a helyszínen igyekszik a munkát kereső fiatalokat használható tanácsokkal ellátni. A frissen végzett diplomások 15-16 százaléka marad munka nélkül, miután kikerül az egyetemről, vagyis minden hetedik-nyolcadik fiatalnak okoz gondot az elhelyezkedés.

A diploma feltétel és nem extra - minden, amit a pályakezdő ezen kívül képes felmutatni, az befolyásolhatja a munkaszerzést. A tanácsadó szerint a szakmai, nyelvi, kommunikációs, prezentációs és informatikai ismeretek sokat nyomhatnak a latban.

A nyelvtudás elengedhetetlen, ám a legtöbben nem tudnak több hónapos, esetleg éves külföldi tanulást finanszírozni. Ebben segít a Study Tours standja, amely a nyelvtanulással kombinált külföldi munkalehetőségekben kalauzolja a hozzá fordulókat. Szederkényi László a Study Tours munkatársa szerint a fiatalok nagy részének csak a munka melletti külföldi nyelvtanulás jöhet szóba: „Vendéglátós és egyéb szolgáltató munkákat tudunk közvetíteni a hozzánk fordulóknak, és természetesen a hozzá passzoló nyelvtanulási lehetőséget.” Szederkényi szerint a nyelvtanulásnál talán még fontosabb a tapasztalatszerzés idegen nyelvterületen.

A KarrierExpón elsősorban multinacionális vállalatok képviseltetik magukat, ám egyre több fiatal érzi úgy, a kecsegtető ajánlatok mögött merev cégstruktúra és hatalmas nyomás van, és a feljebbjutás esélye minimális. A zömében harmad- és negyedéves egyetemistákból álló érdeklődők mellett sok az idősebb látogató is, ám a standok nagy többségén csak a fiatalokra kíváncsiak. Néhány vállalat a HR-ese mellett az állást hirdető részleg vezetőjét is delegálja az expóra, hogy a leendő vezetőknek valós képük legyen a felvételre jelentkezőkről.

A Jobline karrier tanácsadója úgy véli: a munkakezdők elképzelései gyakran távol állnak a realitásoktól, ami szintén kiábránduláshoz vezet. Egy kezdő közgazdász végzettségű alkalmazott bruttó 160 és 240 ezer forint között kereshet havonta, de a cégen belüli pozíció nagyban befolyásolhatja az összeget.

Az öt legnépszerűbb elhelyezkedési terület a pénzügy, az értékesítés, a számvitel, az informatika és a logisztika; ennek megfelelően itt a legnagyobb a verseny egy-egy jó helyért. Tanácsadók szerint érdemes tágan értelmezni a végzettséget, szélesebb körben keresni, s így javulnak a találati esélyek.

Mihalik Erika, a Deloitte Touche humán erőforrás koordinátora fontosnak tartja, hogy cége megjelenjen az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken. Szerinte sokan nincsenek tisztában egy könyvvizsgáló cég tevékenységével, mégis nagy érdeklődést mutatnak e terület iránt. Hasonlóan vélekedtek az Unilever standján is ahol, a hoszteszek elmondása szerint az érdeklődők nagy része egyáltalán nem ismeri a cég termékeit. Jellemzi a viszonyokat, hogy egy cég átlagban 3-4 állást hirdet meg az expón.

A biztosítók fő csábító ereje a teljesítményalapú fizetés, vagyis a jutalékrendszer - véli az ING pénzügyi képviselője, Erdei Zoltán, aki szerint a kétfordulós felvételi eljárás során a legtöbben a pszichológiai teszten véreznek el. Erdei szerint csábítóan hat a pályakezdőkre a fél évig fix fizetés, a mobiltelefon, laptop és idővel a céges gépjármű.

A Jobline tanácsadója jó tanácsként első lépésben egy figyelemfelkeltő, jól átgondolt és könnyen áttekinthető életrajz megírását javasolja. Az igazán előrelátóknak érdemes már a diploma megszerzése előtt minél több szakmai gyakorlatra szert tenni, mert ezek egyrészt élettel telivé teszik tudásunkat, másrészt komoly kapcsolati tőkével ruházhatnak fel minket.

A KarrierExpo október ma is várja az érdeklődőket.
Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Ennek a rendőrségi helyszínrajznak nincs párja

Ennek a rendőrségi helyszínrajznak nincs párja

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

Videó: Végre itt a Microsoft új digitális táblája, és jött belőle egy még nagyobb is

Videó: Végre itt a Microsoft új digitális táblája, és jött belőle egy még nagyobb is

Felborult egy turistabusz Madeirán, legalább 29-en meghaltak

Felborult egy turistabusz Madeirán, legalább 29-en meghaltak

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Az író, aki a saját díján elnevette magát