Fordulat a német munkaerőpiacon?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Németországban 2004-ben három év óta első ízben nőtt a foglalkoztatás - tette közzé hétfőn a szövetségi statisztikai hivatal.

Tavaly 128 ezerrel, azaz 0,3 százalékkal 38,4 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma. Az előző évben még 1 százalékkal, 2002-ben pedig 0,6 százalékkal csökkent.

Elemzők szerint a munkaerő-piaci helyzet javulása a munkavállalást segítő kormányprogramoknak köszönhető.

A német kormány több intézkedést hozott a munkapiac átalakítására, azzal a céllal, hogy a munkanélküli segély igénylése helyett munkavállalásra ösztönözzék a németeket.

Az intézkedések között szerepelt egyebek mellett az úgynevezett "mini munkahelyek" bevezetése: a kormány arra ösztönzi a munkanélküli segélyen élőket, hogy vállaljanak el gyengébben fizetett vagy részmunkaidős feladatokat, és ezzel egészítsék ki jövedelmüket.

Ösztönzik a munkanélkülieket az "1 eurós" munkák elvégzésre is, ez azt jelenti, hogy egy-két eurós órabérért közmunkát végeznek, gyermekintézményekben segítenek vagy utcát söpörnek. A német munkaügyi minisztérium adatai szerint eddig összesen 70 ezren éltek az "1 eurós" munkák nyújtotta lehetőséggel.

A munkanélküliek száma 10 ezerrel 4,474 millióra nőtt decemberben novemberhez képest, a ráta 10,8 százalékos volt.