Munka élvezeti rangsor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nemrégiben tették közzé azt a felmérést, amely angliai munkahelyeken próbálta kideríteni, hogy milyen jellegű munkában érzik a legboldogabbnak magukat az emberek. A City & Guilds marketing cég végül 30 foglalkozást rangsorolt egy reprezentatív mintán elvégzett kutatás nyomán. Az adatfelvétel vajon Magyarországon is készülhetett volna?

A munkában való elégedettség manapság attól függ – mondta a Guardiannek a kutatást végző cég igazgatója, Chris Humphries –, hogy az adott ember képes-e kitölteni a benne rejtőző potenciált, s képes-e megmutatni a kreativitását, s ezzel elérni azt az érzést, hogy a munkájával megkülönbözteti magát a többiektől.

Manapság sok ember hagyja ott az íróasztalt, s vállal olyan kétkezi munkát, amelyben az agyát saját sorsának irányítására is használhatja, miközben tevékenységének eredménye azonnal látszik.

A kutatók megkérték az alkalmazásban álló embereket, hogy húzzák meg az elégedettségük szintjét munkájuk különböző jellemzőit illetően. Így skálázniuk kellett az elégedettségüket a fizetésük, a stressz szintje, vagy az önálló vállalkozóvá válásra való hajlandóság oldaláról nézve.

A kékgalléros (fizikai) munkásoknak 70 százaléka, az úgynevezett fehérgalléros (mondjuk szellemi) foglalkozásúaknak azonban csak 63 százaléka érezte elismertnek magát. Ráadásul a kékgallérosok sokkal jobban érezték magukat kollégáik körében, mint irodákban dolgozó társaik.

Mindezek tükrében igazán érdekes végigcsemegézni az alábbi listát, s eltűnődni azon, hogy vajon a különböző foglalkozásokban lévők miért elégedettek vagy miért sem azzal, amivel a kenyeret keresik. Miként az is érdemel pár gondolatfutamot, hogy a legelégedettebbnek mutatkozó fodrászoknak is csak a 40 százaléka élvezi azt, amit csinál. Illetve, hogy a sor végén álló szociális munkások a maguk 2 százalékos élvezeti szintjével mi az ördögnek foglalkoznak azzal amivel Talán az állásválasztásnál az élvezetesség csak sokadik szempont?

A foglalkozások boldogságlistája (Oldaltörés)

Az foglalkozások boldogsági rangsora

A megkérdezettek közül hány százalék élvezi a munkáját

1.

Fodrászok

40%

2.

Papok

24%

3.

Séfek és szakácsok

23%

4.

Kozmetikusok

22%

5.

Vízvezeték-szerelők

20%

6.

Autószerelők

20%

7.

Építőmunkások

20%

8.

Villanyszerelők

18%

9.

Virágárusok

18%

10.

Fitnesz edzők

18%

11.

Orvosi asszisztensek

18%

12.

Egészségügyi dolgozók

17%

13.

Média munkások

16%

14.

Mérnökök

15%

15.

Gyógyszerészek

15%

16.

Tudósok és kutatók

15%

17.

Hentesek

14%

18.

DJ-k

13%

19.

Lakberendezők

9%

20.

Utazási ügynökök

9%

21.

Tanárok

8%

22.

Bankárok

8%

23.

Könyvelők

7%

24.

Informatikusok

5%

25.

Ügyvédek

5%

26.

Titkárnők

5%

27.

Ingatlan ügynökök

4%

28.

Köztisztviselők

3%

29.

Építészek

2%

30.

Szociális munkások

2%