Kapcsolatok erős szálakon, négy lépésben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kapcsolatépítést vagy (a közkeletű angol kifejezés, a networking után) hálózatépítést sokan csak az álláskereséskor használható protekcióval azonosítják, pedig ennél sokkal többet adhatnak a jól kialakított üzleti és emberi kapcsolatok. Az alábbi négy pontban ezek megalapozásához igyekszünk támpontokat adni.

Ha a kapcsolati háló erős szálakból szövődik, akkor csomópontjaiban olyan embereket találunk, akiknek bízvást számíthatunk a jóindulatú véleményére. Nem azzal a gondolattal hívjuk fel őket, hogy egyszer még viszontszolgáltatással fogok tartozni, s a kért információt sem azért kapjuk, mert viszonosságra számítanak. Azért segítenek, mert tudják, hogy adott alkalommal ők is támaszkodhatnak a mi segítségünkre. De nem hoci nesze alapon, hanem az értékek kölcsönös elismerése és a kölcsönös megbecsülés alapján. A felhasznált kapcsolatok jelentős részében persze nincs meg ez a mélység, de a társadalmi hálónk legfontosabb tartószálait mégis ezek az erős kapcsolatok adják, mert a végüket kezükben tartó emberek értékítéletétől függ ugyanis a környezetünk szemében az erkölcsi tőkénk nagysága.

Akinek a hálózata csupa mellékszálból áll, csupa szolgáltatás és viszontszolgáltatás alkotja kapcsolati rendszerének alapjait, folyton azzal kénytelen küzdeni, hogy a felfeslő összeköttetések miatt keletkező lyukakat befoltozza, ha tudja.

A kapcsolati háló kialakításának az a célja, hogy információt gyűjtsünk, láthatóvá tegyük magunkat a legszélesebb környezetünk számára, s újabb személyes relációkat alakítsunk ki. Ezek persze igen hasznosak a karrierépítés szempontjából, hiszen információkat kérhetünk egy-egy álláslehetőségről, s információkat kérhetnek rólunk, általuk. Az erős kapcsolatok kialakítása így aztán igen kifizetődő, hiszen nem várnak viszontszolgáltatást, de jókat mondanak rólunk. Azaz többet kapunk kevesebbért, mint amire a pusztán viszonosságra alapozott ismeretségeknél számíthatunk.

Mi kell az erős kapcsolati szálak megsodrásához? (Oldaltörés)

Első lépés: Az üzleti, szakmai kapcsolatok erősítése

Sok tanácsadó egyetért abban, hogy az üzleti és szakmai kapcsolatok építése és ápolása véget nem érő folyamat, amíg csak az ember aktívan a pályán van. Egyrészt minél több embert ismer valaki, annál könnyebben elboldogul. Másrészt a személyes hálóhoz kapcsolódó emberek egy része folyamatosan cserélődik, de legalább is van aki eltávolodik, vagy egyszerűen csak távolabb kerül tőlünk, míg mások feltűnnek vagy közelebb kerülnek hozzánk. Ezért érdemes szakmai szervezetekhez csatlakozni, internetes szakmai listákon megjelenni, szakmai rendezvényeket látogatni. Ezzel egy időben pedig a környezetünkben lévő embereket időnként érdemes megkérdezni, hogy ennek vagy annak a problémának a megoldásához nem tudnának-e egy hasznos kontakttal szolgálni. Többnyire tudnak.

Második lépés: Tudd, hogy mit akarsz egy kontakttól, s mit ajánlhatsz neki

A legtöbb ember azért idegenkedik a hálózatépítéstől, mert el sem tudja képzelni, hogy szívességet kérjen egy idegentől. Felesleges ez a félelem, mert az emberi természet fontos része a késztetés mások megsegítésére. Éppen ezért érdemes személyes találkozót kérni, s az ismeretséget ezáltal szorosabbra fűzni. A találkozások azonnal lehetőséget adnak a névkártyák kicserélésére is, amiben benne van, hogy: „bármikor felhívhatsz, ha szükséged van rám”. Fontos azonban e beszélgetéseknél, hogy pontosan tudjuk, mit is akarunk a kapcsolatunktól. Azaz ne érezze kidobott időnek a találkozást amiatt, hogy semmi valódi köze nincs a problémáinkhoz. Feltéve, hogy a megfelelő emberrel sikerült egy asztalhoz ülni, nem csak a saját mondanivalónkra figyeljünk, hanem partnerünkére is, sőt főleg arra. Meglehet mi is hozzá tudunk járulni az ő problémáinak megoldásához. S ez tovább erősíti a kontaktust.

Harmadik lépés: Építsd fel a kapcsolatot!

Ha elértél valakit, akit megfelelő kapcsolatként azonosítottál, akkor légy vele barátságos, tisztelettudó és tömör. Az e-mail a kapcsolatfelvételben általában hatékonyabb, mint a telefon, de ha egy társadalmi eseményen személyesen sikerül szót váltani az elérni kívánt személlyel, az a létező legjobb, legerőteljesebb első interakció. Nem számít, hogy a kapcsolat hogyan jön létre, ne felejtsd el, hogy ez az ember szívességet tesz neked. Így aztán ne szakítsd félbe, amikor éppen egy magyarázat közepén tart, s ne csak a saját problémáiddal nyomulj, mert még ki sem alakult az ismeretség már el is veszett.

Ha a személyes találkozóra nyilvános helyen került sor, akkor a költségeket vállald magadra, s ne felejts el köszönő e-malit vagy levelet küldeni, amelyben a találkozó hasznosságát ecseteled, s a jövőbeni együttműködésre is számítasz.

Negyedik lépés: Tartsd karban a kapcsolataidat!

A kapcsolatok csak akkor működnek, ha a karbantartásuk rendben megtörténik. Ha valakivel régóta semmiről sem volt alkalom beszélni, nem kértünk, nem kaptunk és nem adtunk információt, akkor egy idő után, szinte előről kezdhetjük az építkezést. A kapcsolat ugyanis, kihűl, amortizálódik. Így időről-időre érdemes magunkról hírt adni, emlékeztetni, hogy kik vagyunk, s potenciálisan fenntartani a lehetőséget az újabb személyes találkozásra, információcserére, támogatásra. Ha máskor nem is, az ünnepekre feltétlenül érdemes üdvözletet küldeni. Akikkel szorosabb kötelékeket tartunk fenn, érdemes e-mailen szakmai információkat cserélni, akár kéretlenül is elküldeni néhány érdekes szakmai vagy a szakmát érintő anyagot. Ezeket az anyagokat gyakran továbbküldik, s az e-mailen rajta marad az eredeti forrás is, természetesen névvel és e-mail címmel. Ez pedig újabb szakmai kapcsolatok alapja lehet, hiszen az üzenet értékét már a szakmai kapcsolatunk is megerősíti azáltal, hogy veszi a fáradságot, hogy másokhoz eljuttassa.