szerző:
ATV

Magyarország EU-csatlakozásával megnyílt az út a külföldön munkát vállalni szándékozók előtt. A nyugati félelmek, amelyek szerint az olcsó kelet-európai munkaerő elárasztja az Uniót, alaptalannak bizonyultak. Pedig a jól képzett, nagy munkabírású dolgozókra több területen is igény van, ráadásul külföldön hazai keresetük többszörösét kereshetnék meg, sok esetben kevesebb munkával.

A munka ugyanaz, a fizetés jóval több
© sxc.hu
Az angliai székhelyű Christopher Martin munkaerő-közvetítő vállalat magyarországi részlege jelenleg kizárólag Nagy-Britanniába közvetít munkavállalókat - tudtuk meg Kornis Annától, a cég itthoni ügyvezetőjétől. Anglia, ugyanis az egyik olyan ország, amely korlátozás nélkül, illetve minimális korlátozással nyitva hagyta munkaerő-piacát az újonnan csatlakozott országok polgárai előtt. Itt többek között a vendéglátóiparba és a egészségügybe várják a dolgozókat. Az előbbi területen a kuktától a főszakácsig lehet az állásokra jelentkezni, az utóbbi esetében pedig főként gondozókat és ápolókat keresnek a brit kórházakba és idősotthonokba. A munka kevesebb, a fizetés viszont az itthoni bérek sokszorosát is jelentheti, s bár az élet nem olcsó Angliában, még így is adódik lehetőség némi spórolásra.

Először azonban lássuk, hogyan juthat valaki külföldi munkahelyhez. A munkaközvetítő cégek szolgáltatásait díjmentesen igénybe lehet venni, Magyarországon ugyanis törvény tiltja a közvetítési díj szedését, mégis néhány helyen számos esetben előfordul, hogy valamilyen más címen - regisztrációs díj, adatbázisba vételi díj - igyekeznek bevételt szerezni. Általában azonban a megbízók fizetnek a közvetítőknek, így a munkavállalókat nem terheli költség. A legtöbb esetben a kiutazást is a munkaadó cégek fizetik, így ez sem jelent költséget a munkavállalóknak. Angliai munkáról lévén szó, természetesen alapkövetelmény a kommunikációs szintű angolnyelv-tudás, amely nagyjából a középfokú nyelvvizsga szintjének felel meg. Természetesen az egészségügyi szektorban ez nem mindig elég, itt szükség lehet szakmai nyelvtudásra is.

A munkaerő-közvetítő cégek, így a Christopher Martin is elvégzi a teljeskörű papírmunkát, a munkavállalási engedélytől kezdve a bankszámláig. A jelentkezőnek a hivatalos irataira van szüksége – különösen fontos az útlevél megléte, emellett a személyi igazolvány és még egy hivatalos dokumentum (például anyakönyvi kivonat vagy vezetői engedély). Kell még: erkölcsi bizonyítvány s egy úgynevezett CRB Form, amely ugyanennek a brit megfelelője. Szükségeltetik ezen kívül két, a formai követelményeknek megfelelő referencialevélre, illetve angol nyelvű szakmai önéletrajzra, s a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló iratra, valamint ugyanezen okmányok hitelesített fordítására is, s nem utolsósorban egy, a háziorvos által kiadott egészségügyi nyilatkozatra. A legtöbb munkaközvetítő cég segítséget nyújt a szükséges iratok beszerzésében, s sok helyen dolgoznak hivatásos fordítók is, akik a honosítási folyamatban segítenek.

Bár a kiutazóknak szembe kell nézni olyan nehézségekkel, mint a család és a barátok hátrahagyása, a kereseti lehetőség csábító tényező lehet a külföldi munkavállalásban. Egy felszolgáló vagy egy átlagos szakács havi 1000-1200 fontot kap fizetésként, ez 363 000 és 435 000 forint közötti összeget jelent. Egy menedzser vagy főszakács fizetése 1400 font körül mozog. A szakképesítés nélküli egészségügyi gondozók bérezése, hetente körülbelül 40 óra munkáért 1000 font. Egy szakképzett nővér vagy ápoló hetente 37,5 óráért 1600 és 2250 font, vagyis 580 000 és 816 000 forint közötti fizetésre számíthat. Ehhez húsz nap szabadság és tíz nemzeti ünnep párosul, s természetesen a túlórák is kifizetésre kerülnek. A különmunkát, illetve a hétvégi vagy ünnepnapokon történő munkavégzést különösen magas bérezéssel honorálják. A munkavállalási szerződés értelmében minimum egy éves szerződést alá kell írni a kiutazóknak.

Buszvezetőket is várnak (Oldaltörés)

Röghöz kötve
A TÁRKI márciusi közvélemény kutatásának eredménye szerint az EU-csatlakozás után csupán a megkérdezettek mindössze 6 százaléka vállalna munkát a térségben, 10 százalék még nem döntött a kérdésben, 9 százalék pedig nem is gondolkodott el rajta. A  legtöbb megkérdezett azonban – nem kevesebb mint a válaszadók 72 százaléka – nem  vállalna munkát  Magyarország határain túl.
Természetesen a külföldi munkavállalóknak a lakásért is fizetniük kell, s az adózást sem ússzák meg. Egy szakképesítés nélküli gondozó 1000 fontos fizetését alapul véve az alábbiak szerint alakul egy Angliában dolgozó anyagi helyzete.

Az adózás és a TB kifizetése után nettó fizetéséből 872 font marad havonta. Ebből heti 50-90 font közötti összeget visz el a munkaadó által szerzett lakás bérleti díja, így a legmagasabb összeget alapul véve nettó 512-672 font marad, amelyből a dolgozónak meg kell élnie. Hangsúlyozzuk, hogy ez az összeg legdrágább bérelt lakás és a legalacsonyabb fizetés esetén adódik.

Kornis Anna kérdésünkre elmondta: a Christopher Martin budapesti irodája októberben nyílt meg, s az első csoport munkavállaló decemberben utazott ki az Egyesült Királyságba. Azóta mintegy 105 embert közvetítettek ki különféle cégekhez, s az érdeklődés azóta sem lanyhult a külföldi munkahelyek iránt. Problémát jelent azonban a nyelvtudás, Kornis szerint ugyanis körülbelül a jelentkezők 3-4 százaléka beszéli megfelelő szinten a nyelvet, ez pedig különösen az egészségügyi állások esetében súlyos hiányosságot jelent. Akinek azonban a papírjai, s a nyelvtudása is rendben van, azok akár holnap indulhatnak, a vendéglátóiparban ugyanis szinte azonnali elhelyezkedést tudnak biztosítani a jelentkezőknek. Az egészségügyi pályán mozgóknak ennél valamivel több időbe telik a kijutás a megfelelő szakpapírok beszerzése miatt.

3-4 hetes várakozási idő elé néznek azok a buszsofőrök is, akiknek a Grafton munkaerő-közvetítő szerzi az angliai állásokat. Fürjész Beáta ügyvezető igazgatóhelyettes szerint az ő esetükben a D kategóriás jogosítvány és a munkahelyi tapasztalat mellett, kommunikációképes angoltudásra is szükség van, amelyet a felvételi során tesztelnek. Amennyiben a jelentkezőnek van bizonyos szintű tudása, amely azonban nem üti meg a megkívánt szintet, a kiérkezés után lehetőség van egy intenzív nyelvtanfolyamon való részvételre.

A buszvezetők esetében is a cég intézi a papírmunkát, s a jelentkezőknek megfelelő szálláslehetőséget is biztosítanak. A kinti adózás mellett a buszsofőrök 340 000 forint körüli összeget kereshetnek meg havonta, amelyből a lakást és az étkezést is fedezniük kell.

„A munkaadók kedvelik a külföldi munkavállalókat, akik általában sokkal lojálisabbak és megbízhatóak, mint a britek” – nyilatkozta John Philpott közgazdász a Financial Times március 22-i számában. „Ők ráadásul sokkal lelkesebbek a betölthető állásokat illetően.”

A Grafton emellett szakképzett egészségügyi dolgozókat is kiutaztat. A legnagyobb kereslet elsősorban fogorvosokra és különféle orvosi szak-asszisztensekre van a szigetországban.

MTI Gazdaság

Külföldön keresnek munkát a szlovákok

Naponta több ezer szlovák ingázik magyarországi munkahelyekre, Csehországban több tízezren dolgoznak, miközben nagyjából 800 orvos és ápolónő hagyta el az országot külföldi munkavállalás céljából 2004 májusa, az EU-csatlakozás óta – írta csütörtöki számában a Hospodarske Noviny.

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Megrohamozták a Star Wars-fanok a Cinema City oldalát, akadozott a rendszer

Megrohamozták a Star Wars-fanok a Cinema City oldalát, akadozott a rendszer