A New Scientist című lap szerint a Surrey egyetem biológusai és a cardiffi egyetem pszichológusai kimutatták: a 12 órás műszakban dolgozó emberek szervezete számára nem mindegy, hogy a kéthetes turnust valaki végig állandó nappali, illetve állandó éjszakai műszakban dolgozza le, vagy pedig úgy, hogy az első héten éjszakás, a másodikon pedig nappalos. Ez utóbbi munkarend sokkal kedveltebb, mert azt jelenti, hogy a munkás a két hét letelte után úgy tér haza, hogy szervezete már visszaállt a normális életritmusra.
A vizsgálatok azonban azt bizonyították, hogy az ilyen fajta munkarend nem tesz jót a szervezetnek. A vizeletminták például világosan mutatták, hogy a Melatonin nevű alváshormonok, amelyek normális körülmények között éjszaka választódnak ki, „kiesnek a ritmusból". Ezenkívül a munkások nappal fáradtak és figyelmetlenek voltak, ami fokozza az üzemi balesetek veszélyét.
Étkezések után vérük a szokottnál több zsírsavat tartalmazott, márpedig ez a kutatók szerint fokozza a szívbetegségek, a cukorbetegség és anyagcsere-zavarok kialakulásának esélyét. Az üzemeltető cégnél a tanulmány ellenére nem kívánják megváltoztatni a munkarendet. A kutatók mindenesetre azt tanácsolták az érintetteknek, hogy legalább az éjszakai műszakok idején tartózkodjanak a zsíros és édes ételektől.