szerző:
MTI/hvg.hu

Újabb 980 távmunkahely létesülhet az idén a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium támogatásával – jelentette be a távmunka programiroda vezetője. Az új távmunkahelyek száma pedig – kormányzati becslés szerint.– a százezret is elérheti 2008-ig.

A pályázat kiírása hamarosan megjelenik, s a gazdasági szféra mellett, ezúttal önkormányzatok, alapítványok és non profit szervezetek is jelentkezhetnek támogatásért – mondta Képes János. Az irodavezető közölte: Magyarországon jelenleg még csak 1,5-2 százalék (szakértői becslések szerint ennek kétszerese) a távmunka aránya, amíg például Németországban 18, Ausztriában 20, a skandináv államokban pedig 30 százalék fölötti az aktív munkavállalók körében. Képes János szerint a távmunka keresleti és kínálati piacának Magyarországon is ki kell alakulnia, hiszen az a cégek, intézmények versenyképességet fokozza.

A nyugati tapasztalatok szerint a távmunka 30-50 százalékkal is olcsóbbá teheti a foglalkoztatást, munkahelyi és utazási költségek takaríthatók meg vele, ugyanakkor teljesítménynövelő tényező. A távmunka programiroda vezetője elmondta, hogy az informatikai és a munkaügyi tárcák támogatásával 2003-ban 1371, míg 2004-ben 870 távmunkahely létesült. A távmunkahelyek létrehozásának támogatására kiírt idei tenderre egyébként a Munkaerő-piaci Alap irányító testülete 548 millió forint felhasználását engedélyezte.

A pályázók alkalmazottanként havi 60 ezer, összesen 488 ezer forint kiegészítő bértámogatást, továbbá 50 ezer forint egyszeri képzési támogatást kaphatnak. A támogatást hat hónapos keresztül kaphatják a munkáltatók, ha vállalják, hogy további fél évig foglalkoztatják a távmunkásokat. A pályázat kiváltképpen a hátrányos helyzetben lévők álláshoz juttatását célozza, hiszen az a társaság, amely megváltozott munkaképességű, kisgyermekes szülőt, beteg családtagot otthon ápoló vagy hátrányos földrajzi elhelyezkedésű településről származó munkanélkülit kíván alkalmazni előnyt szerez az elbíráláskor.

Képes János a távmunka további növelésének gátjaként említette a széles sávú internet-hálózat még nem megfelelő kiépítettségét, továbbá az elektronikus írástudás hiányát. Szerinte a fiatalok döntő többségének már vannak megfelelő számítógépes ismeretei, a középkorú és az idősebb korosztályba tartozók zömének viszont nincsenek. „Pedig ennek a munkaerő-piaci szempontból legnehezebben mobilizálható rétegnek is nagy szüksége lenne az elektronikus írástudásra a könnyebb elhelyezkedés érdekében" – hangsúlyozta. Így Képes János szerint a felnőtt továbbképzés egyik legfontosabb feladata a számítógépes oktatást. „Az élethosszig tartó tanulás alapvető elemévé kell válnia az elektronikus írástudás oktatásának" – mondta.

A programiroda vezetője úgy véli, hogy a távmunka szerepet kaphat a jövőben a különböző cégek és közhivatalok irodai tevékenységében, így például pénzügyi előadók, könyvelők, ügyintézők, tervezők, adatrögzítők dolgozhatnak otthonról számítógép segítségével, de arra is van példa, hogy szerelői szolgáltatást, vagy kárfelmérést végző fizikai dolgozókat foglalkoztatnak az elektronikai eszközök segítségével.

Eddig összesen kétezer távmunkahely jött létre egymilliárd forint állami támogatással. Az idén hasonló mennyiségű új állás létrejöttére lehet számítani. Becslések szerint a magyarországi munkahelyeknek 3-4 százaléka lehet távmunkahely.

Karrier

Burány: nyolcvanezer távmunkahely jövőre

A magyarországi távmunkahelyek elterjedése a kormányzat reményei szerint követheti az internet-hozzáférések számának látványos felfutását. Idén a kormány 255 millióval segíti a távfoglalkoztatást.

Infinit Karrier

Távmunka a japán minisztériumokban

Kísérleti internetes programot indított a japán kormány: minisztériumi alkalmazottakat a jövőben távmunkában foglalkoztat. A program ötletgazdái a távmunka elterjedésétől a munkahelyi stressz csökkenését és a családi kötelékek megerősödését várják.

Karrier

Létrejön a Távmunka Tanács, újabb távmunka pályázat

A Távmunka Tanács létrehozásának szabályairól rendelkezik a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szeptember 1-jétől hatályos utasítása. A Munkaügyi Közlöny legújabb számában közölt utasítás szerint a testület az elnökön kívül nyolc tagból áll. A tagok a munkaügyi, az informatikai minisztert, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói és munkaadói oldalát, illetve a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központot képviselik, további három tag szakértőként vesz részt a tanács munkájában.

Karrier

Az otthonról végzett távmunka árnyoldalai

Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 8 millióra tehető azoknak a száma, akik otthonukban távmunkát végeznek. Bár az irodán kívüli munka a különböző vállalatok foglalkoztatási gyakorlatának rugalmasabbá válásával egyre népszerűbbé válik, egyes felmérések szerint - állítja a BBC tudósítása - a távmunkavégzésnek is jelentős árnyoldalai lehetnek.

Anyamedve ölte meg a nyárádmagyarósi jegyzőt

Anyamedve ölte meg a nyárádmagyarósi jegyzőt

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Tordai: Ez nagyon durva kampány volt, féltettem Gergőt

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Több száz métert zuhant egy házaspár a Tátrában, a nő túlélte

Egy terítő zavarta meg a szavazást Hevesvezekényben

Egy terítő zavarta meg a szavazást Hevesvezekényben

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten