Magyarországon is beindult az Oracle Akadémia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három iskolában kezdődik el ősztől az adatbázis-tervező és -adminisztrátor képzés, amelyhez az Oracle a tanárok ingyenes képzésével, a tananyaggal és az iLearning internetes oktatási keretrendszerrel járul hozzá – az idei évben iskolánként több mint egymillió forint értékben –, míg az iskolák a tanárokat, a tantermet, az internet-hozzáférés és a program népszerűsítését biztosítják.

A cég az Oracle Academy programmal az informatikai szakemberhiányt szeretné csökkenteni, elsősorban a modern eszközökhöz értő programozók, valamint a magas szintű adabázis-adminisztrátori feladatok ellátására képes specialisták képzésével. Az Oracle ennek megfelelően felsőfokú és középiskolai – technikumi vagy szakközépiskolai – képzés nyújtó intézményeket ösztönöz kurzusai bevezetésében.

Az Oracle Academy tananyagának oktatása az iskoláknak évi 2500 dollárba kerül, azonban a vállalat ezt a díjat egy regionális program keretében az első évre elengedi a résztvevő iskoláknak – így a magyarországi oktatási intézményeknek is. A diákok a vizsgák sikeres teljesítésével a szakmában elismert Oracle Academy diplomát szerezhetik meg. Már folyamatban van a képesítés felvétele az országos képzési jegyzékbe (OKJ) is, így várhatóan a jövő évtől már államilag elismert képesítéshez juthatnak a kurzust elvégző tanulók. Mivel nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte hiány van szakképzett munkaerőből – többek között az informatikai szakmákban is –, ezért az EU és a magyar kormány is kiemelten támogatja az ilyen oktatási kezdeményezéseket.

Magyarország idén csatlakozott az Oracle Academy programhoz, a hazai leányvállalat pilot jelleggel három iskolával – a gyulai Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégiummal, a csongrádi Batsányi János Gimnáziummal és Szakközépiskolával, valamint a budapesti Teleki Blanka Gimnáziummal – kötött megállapodást. A három iskolában összesen több mint 60 diák kezdi meg a két féléves tanagyag elsajátítását.

Az iskolák érdeklődése a versenyképes szakmát nyújtó képzési lehetőség iránt igen nagy, így a vállalat tervei szerint a következő évben további 5-10 iskolát von be a programba, várhatóan az ideihez hasonlóan kedvező támogatási feltételekkel. Világszerte jelenleg 600 iskola 13 ezer diákja vesz részt az Oracle Academy programban.