szerző:
hvg.hu

A legtöbb ember úgy érzi, hogy nem fizetik meg tisztességesen, de legalábbis éppen az ő fizetése kevesebb annál, mint amennyit megérdemelne. Ráadásul a jobb anyagi megbecsültségre való vágy nem csak a minimálbéreseknél jelenik meg, hanem sokkal magasabb szinteken is. Hogyan lehet mégis a vágyakat, s az elvégzett munka fejében hazavihető kompenzáció értékét közelíteni?

A profi futballisták esete erre kitűnő példa. Bár jövedelmük extrémen magasnak számít a munkavállalók szinte minden rendjéhez mérten, de mindig többet és többet akarnak kicsikarni a klubjaikból, amelyek időnként képtelenek kifizetni a szerződésben foglalt béreket, sőt a megszűnés szélére sodródnak. A legtöbb munkahelyen azonban kemény bérgazdálkodás folyik, s a piaci kereslet-kínálat árazza be az embereket, ha tetszik, ha nem. Az rendben van, hogy valaki bízik az ismereteiben, a szakértelmében, a tapasztalataiban, de aki elszakad a realitásoktól, annak akár már rövid távon is csak a frusztráltság jut bónuszként. Így aztán, aki maximálni akarja a munkahelyén húzott jövedelmét, annak hathatósan demonstrálnia kell az értékeit. Ehhez adunk pár ötletet.

1. Dokumentáld magad!
Sokak számára az önadminisztrálás visszataszító dolog, pedig az elismertetés igen fontos eszköze. Nem a népnyelv szerint büdös öndicsértről van szó, hanem a valós teljesítményük strukturált formában való prezentálásáról. Ehhez a legjobb módszer, ha a tevékenységünket három részre bontjuk. Először definiáljuk a feladatainkat, a problémákat, amelyeket meg kellett vagy kell oldanunk. Három mondat erre bőven elég. Másodszor pontokba szedve fel kell sorolni a feladatok elvégzésének, a probléma megoldásának legfontosabb lépéseit. Végül amennyire csak lehetséges erős tényadatokkal támasszuk alá állításainkat. Így aztán már érdemes ezt eljuttatni a főnökünknek. Ha éves időszaki vagy beszámolót kell írnunk, akkor ennek a hivatalos lehetősége is megvan. Vigyázat a hiperpozitív győzelmi jelentésektől a főnököknek herótjuk van.

2. Keress egy mentort!
Időnként nem is olyan egyszerű magányosan elismerésre találni egy munkahelyen. De ha egyedül nem megy, akkor erős szövetségesekre van szükség. De legalább egy megfelelő mentort kell találni, akinek elég tapasztalata van ahhoz, hogy a szakmai fejlődéshez jó tanácsokat adjon, s elég befolyása, hogy segíthesse pártfogoltja jó pozícióba, vagy megfelelő szakmai kihívások útjába kerülését. Igazi mentort találni nehéznek tűnhet, hiszen az alkalmas embereken általában sokan lógnak. Az igazi szakmai érdeklődést, ambíciót és tehetséget azonban a jó mentorok gyorsan kiszűrik a karrieristák lihegése közben is. A legegyszerűbb a büfében, vagy más semleges helyen megszólítani őket, s a tanácsukat kérni. Ritka kivételektől eltekintve nem lesznek elutasítóak.

3. Folytasd a tanulást!
Sohasem lehetsz elég képzett, és sohasem lehetsz túl öreg a tanuláshoz. Az új ismeretek mindig új lehetőségeket rejtegetnek. Az egyedi tudást ráadásul mindig jól megfizetik. A tanulmányok néha oktatási intézményekben, de gyakran tréningközpontokban, szakmai konferenciákon, független tanulmányok, felmérések elkészítésében való közreműködés közben, mi több az interneten való céltudatos kereséssel és autodidakta formában is történhet. Sohasem szabad, mert nem érdemes abbahagyni.

4. Légy naprakész!
Ha valaki nincs otthon a saját szakterülete legfrissebb ismereteiben, de legalábbis híján van a legfontosabb trendek ismeretének, akkor elveszíti a versenyképességét, nem lesz képes hozzászólni a szakmai vitákhoz, tudja képviselni a munkaadója érdekeit a partnerekkel folytatott megbeszéléseken. Ezért az ismereteket mindig naprakészen kell tartani. De nem elég a szakmai kérdésekben tájékozottnak lenni. Az általános ismeretekre is szükség van a politikától a kultúrán, a sporton és a divaton át a hétköznapi tudományokig, mert a széles látókör elismerést vált ki és tekintélyt teremt.

5. Tégy túl a várakozásokon!
A környezete mindenkit „beáraz”. Ha a teljesítménye megfelel a várakozásoknak, akkor azt gondolják, hogy ezt az embert értékén kezelik. Ha csalódást okoz, akkor jön a „nahát, többet gondoltunk volna róla” kezdetű lesajnáló mondat. De a várakozások túlteljesítése meghökkenést vált ki, amely mélyen belevésődik a kollégák és a főnökök agyába. Ezért teát ez a módszer nagyon jó eszköz arra, hogy az ember egy magasabbra pozícionált skatulyába kerüljön át. Az elismerés magasabb szintje pedig vonzza a jobb beosztást és a jobb fizetést.

6. Az ambíció átsegít a nehézségeken
Némi túlzással mindenkiből az lesz, ami akar lenni, és amit megérdemel. Aki ugyanis elég elhivatott, és eleget tesz céljai eléréséért, azt nem állíthatják meg apró-cseprő nehézségek. Vállalkozókról szokták mondani, hogy ott ahol mások áthághatatlan problémákat látnak, ők a fennakadás legkisebb jele nélkül haladnak tovább, mert egyáltalán nem érzékelik, hogy valami az útjukban állna. A problémák ugyanis arra valók, hogy megoldják őket. Ha valaki visszaretten a nehézségektől, nem lesz sikeres. Ha valaki a nehézségeket a dolgok természetes velejáróiként fogja fel, akkor nem téveszti szem elől eredeti célját, s megállás nélkül törekszik feléje. Ha valaki csak a pénzre hajt egy klasszikus vállalati környezetben nem biztos, hogy sikeres lesz. De ha szeretne feladatokat megoldani, kihívásoknak megfelelni, jó eséllyel egyre többet fog keresni.

hvg.hu Karrier

A pozitív első benyomás titkai

Állásinterjúra megérkezvén, vagy az új munkahelyen eltöltött első nap során folyamatos ellenőrzésnek vagyunk kitéve. Nem csak a főnök figyeli árgus szemekkel, hogyan végezzük a munkánkat, de a kollégák is kíváncsiak, milyen emberrel bővült a csapat. Az alábbi tanácsokat megfogadva nem lesz gond a beilleszkedés.

hvg.hu Karrier

Hadműveletek szabadságon lévők ellen és az óvintézkedések

Manapság igen sokan félnek hosszabb szabadságra menni, mert attól tartanak, hogy amíg pihenésüket töltik, munkatársaik elfoglalják a helyüket. A félelem nem indokolatlan, a hatáskörlopás régi és a világban igen elterjedt találmány, amely igen jól bevált eszköznek számít egy-egy kiszemelt pozíció megszerzéséhez.

hvg.hu Karrier

Ha a munkahelyen romlik a hangulat

Egy ideje nem úgy alakulnak a dolgok az irodában, mint ahogy kellene. Nem beszélnek egymással a kollégák, apróságok vezetnek veszekedéshez, mindenki kellemetlenül érzi magát a környezetében. A konfliktusok helyes menedzselésével azonban még egy ilyen nehéz helyzetből is ki lehet kerülni.

hvg.hu Karrier

A személyes hálózatépítés titkai

A társasági embereknek nem okoz gondot kapcsolatokat építeni, azonban a visszahúzódóbbak is előnyt kovácsolhatnak ismeretségeikből. Útmutatónkban bemutatjuk a legsikeresebb módszereket.

hvg.hu Karrier

Így szerezd és tartsd meg a pozíciódat

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

Ki kicsoda a munkahelyi állatkertben?

Az igásló, a makacs öszvér, a kényeskedő macska, a játékos fóka és a papagáj mind megtalálható a munkahelyen, a különböző személyiségű kollégák képében. Az alábbi útmutatóból kiderül, hogy melyik állatra milyen tulajdonságok jellemzőek.

„Meg voltam győződve, hogy lezuhanunk” – brutális turbulenciába került egy repülőgép

„Meg voltam győződve, hogy lezuhanunk” – brutális turbulenciába került egy repülőgép

Nem hagyja annyiban a Ferrari Vettel büntetését

Nem hagyja annyiban a Ferrari Vettel büntetését

Máris kiesett Fucsovics Londonban

Máris kiesett Fucsovics Londonban

Két helyen is dugó alakult ki az M0-son baleset miatt

Két helyen is dugó alakult ki az M0-son baleset miatt

26 órán át tartott a Hableány rendőrségi szemléje

26 órán át tartott a Hableány rendőrségi szemléje

Az újraválasztásra hajtó Trump egyetlen nap alatt 25 millió dollárt gyűjtött

Az újraválasztásra hajtó Trump egyetlen nap alatt 25 millió dollárt gyűjtött