szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mérnököket foglalkoztató gazdálkodók az országos átlagnál jobban bíznak nettó árbevételük növekedésben és így az átlagnál 3 százalékkal magasabb körükben a munkaerő-felvételt tervező, valamint 5,5 százalékkal a létszámnövekedésben bízó cégek aránya is - olvasható a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Diákközpontjában készített felmérésben.

A BME Diákközpont 2005 decemberében készült felmérésében a cégek várakozásait vizsgálva kereste a választ arra, hogy miként alakul az egyetemen végzett mérnökök iránti kereslet. Rövidtávú munkaerő-piaci prognózisuk a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak 23 százalékát alkalmazó gazdálkodó szervezetek várakozásait összesíti.

A kutatás szerint a mérnökök iránti kereslet nő, azonban ez nem minden foglalkozásra, ágazatra, megyére igaz. A mérnökök helyzetének általános javulása mellett a pályakezdő mérnökök esélyei is kedvezőek.

A kutatás szerint a gazdálkodók 35,1 százaléka, míg a mérnököket foglalkoztató cégek 41 százaléka tervez kapacitás-bővítést. A mérnökök kereseti lehetőségeit elemezve a kutatás kitér arra, hogy 2004 májusában a mérnöki végzettségekhez köthető foglalkozásokban a bruttó havi átlagkereset 265.143 forint, míg a felsőfokú gazdasági végzettséghez köthető foglalkozások átlagkeresete ennél nagyobb, 288.437 forint volt. A középfokú műszaki végzettséget igénylő foglalkozások keresete 66,76 százaléka a felsőfokú végzettséget igénylő foglalkozásokénak, ugyanez az arány a gazdasági végzettségekhez köthető foglalkozások esetén 49,82 százalék.

A szellemi foglalkozásúak havi bruttó átlagjövedelme 2004-ben 213.357 forint volt, a pályakezdő bérekben ezt két foglalkozás múlta felül: a fizikus, és a vegyész.

MTI Itthon

Elégedettek fizetésükkel a pályakezdő mérnökök

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett diploma az átlagnál nagyobb jövedelmet jelent a végzettek számára már karrierjük legelején. A 2005 februári kereset az egyetemen diplomát szerzőknél 252544 forint volt átlagosan - derül ki az intézmény felméréséből.

Karrier

A mérnökök esélyei a munkaerőpiacon

Az egyetemet végzett mérnökök átlagjövedelme 2004 februárjában 230 ezer forint volt, míg a főiskolai végzettségűeké 180 ezer forint volt – közölte Veres Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Diákközpontjának igazgatója legfrissebb, cégek bevonásával készült felmérésüket ismertetve.

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Átneveznék a nápolyi stadiont Maradona emlékére

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában