Ha tisztában vagy vele, hogy melyek azok a tulajdonságok és képességek, amelyek a munkaadók szerint az ideális dolgozó sajátjai, lépéselőnyből indulhatsz az állásinterjún.

A legértékesebb tulajdonságok három nagy csoportba oszthatók, az átvihető, azaz munkakörtől független tulajdonságok, az önmenedzsment körébe tartozó adottságok, illetve a munkaspecifikus szakértelem. Ha ez utóbbi megvan, akkor az első két kategóriában tartozó elvárásoknak kell megfelelned, hogy favoritként szállhass ringbe a pozícióért.

Az átvihető tulajdonságok szinte minden munkakörben használhatók, ezek közé ugyanis olyasmik tartoznak, mint a kapcsolatteremtési képesség, a kommunikációs adottságok, számítógépes szakértelem, illetve a megfelelő érvelés-, és gondolkodásmód.

Az önmenedzsment körébe tartoznak a mindennapi élet szervezéséhez szükséges képességek, vagyis az, hogy mennyire tudod beosztani az idődet, mennyire figyelsz az egészségedre, hogyan szervezed a munkádat, és ehhez hasonlók.

A munkaspecifikus tulajdonságok azokhoz a feladatokhoz szükségesek, amelyeket a munkádból kifolyólag kell elvégezned. Ez kézenfekvő: egy autószerelőnek tudnia kell ékszíjat cserélni, egy fogorvosnak pedig fogat húzni.

Akkor sem kell kétségbe esned, ha ez utóbbi csoportból csupán korlátozott a tapasztalatod. Az átvihető és az önmenedzsment kategóriájába tartozó tulajdonságaid akár fontosabbak is lehetnek a munkaadóknak, különösképpen, ha a munkaspecifikus tapasztalatokat munka közben is megszerezheted.

A munkaadók általában ez utóbbiak alapján szűrik az önéletrajzokat, ezért ha  behívnak szóbeli állásinterjúra, az első két kategóriára kell koncentrálnod, mivel leginkább ez fogja érdekelni a személyzetiseket.

Az alábbi tulajdonságokat és adottságokat kell elsajátítanod, hogy te lehess a befutó a jelentkezők közül.

A legfontosabb tulajdonságok (Oldaltörés)

Átvihető tulajdonságok:

Kapcsolatteremtési képesség
Ez ahhoz szükséges, hogy megfelelően együtt tudj működni másokkal, hogy csapatjátékos legyél, felismerd a kollégáid igényeit, s megfelelően tudd kommunikálni a véleményedet. Természetesen legalább ennyire fontos a bizalom és a tisztelet a többiek iránt.

A kommunikációs képesség egyaránt vonatkozik a szóbeli és írásbeli kommunikációra, fontos ugyanis, hogy mennyire tudod magad kifejezni, mennyire tudod a gondolataidat papírra vetni, vagy elmagyarázni akár egy, akár több kollégának. Az sem elvetendő szempont, hogyan kezeled az e-maileket, s miként állítasz össze jelentéseket a feletteseidnek.

A számítógépes szakértelem elsősorban arra vonatkozik, hogy mennyire mozogsz otthonosan a PC-k világában, illetve, hogy megfelelően gépelsz-e, s tudod-e használni a szövegszerkesztőt, az internetet és egy sor, a mai világban elengedhetetlen programot (táblázatkezelő, levelezőprogram, stb.)

A gondolkodásmód, illetve a döntéshozó képesség is fontos, ennek segítségével lehet ugyanis szavatolni, hogy megfelelően tudsz információt gyűjteni és elemezni, majd az így szerzett tudást kamatoztatni, s megfelelő ítélőképességgel meghozni a szükséges döntéseket.

Az önmenedzsmenttel összefüggő tulajdonságok közé az alábbiak tartoznak:

Szervezőképesség
Önmagáért beszélő tulajdonság, amely elősegíti, hogy hatékonyan végezd a munkádat, ezzel időt és pénzt takarítva meg a cégnek.

Időmenedzselés
Elsődleges fontosságú, hogy mennyire tudod betartani a határidőket, s, hogy mennyire pontosan méred fel, hogy egy-egy feladatra mennyi időre lesz szükség, s a becslés után el is tudod végezni annyi idő alatt az adott munkát.

Önmarketing
Nem elvetendő, hogy mennyire vagy képes saját magadat, az adottságaidat és a tudásodat értékesíteni, s önmagadat fejleszteni, tanulással, képzéssel, szociális hálózatod gondozásával és használatával.

Egészség és életmód
Egy munkaadónak az is számít, mennyire vigyázol magadra, mennyire törődsz az egészségeddel. A kiegyensúlyozott étrend, a kellő mennyiségű pihenés hatékonyan ellensúlyozza a munkahelyi stresszt, s így a teljesítményed hosszútávon sem csökken.

Pénzmenedzsment
Ha reális pénzügyi célokat tűzöl ki magad elé, s a mindennapi életben is féken tartod a kiadásaidat, vélhetőleg a vállalat pénzét is megfelelően forgatod majd.

hvg.hu Karrier

Tippek telefonos állásinterjúhoz

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

hvg.hu Karrier

A legrosszabbra számíts az állásinterjún

Tőlünk nyugatabbra az álláskeresőkre egyre nagyobb erőfeszítések várnak a munkába állás előtti utolsó nagy megmérettetésen. Az egyik jelentkezőnek egy plüssmacival kellett beszélgetnie az interjút lebonyolító személyzet kérésére.

hvg.hu Karrier

Testbeszéd-szótár állásinterjúra

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

hvg.hu Karrier

A legrémesebb állásinterjúk a személyzetisek szemével

A CareerBuilder nemzetközi állásközvetítő szájt felmérést készített vállalati személyzeti menedzserek körében arról, hogy melyek az állásinterjúkon a legrémesebb dolgok, amelyeket a jelentkezők elkövetnek. Íme a toplista.

hvg.hu Karrier

A tökéletes állásinterjú titkai

Megjelenés, stílus, illemszabályok, testbeszéd, felkészültség. Ezek az interjún a siker eszközei. Azonban miből mennyi az ideális, s mi az, ami tabu? A válaszokért oda fordultunk, ahonnan a leghasználhatóbb válasz várható: magához a HR-tanácsadóhoz. Az alábbi tippekkel tehát garantált lesz a pozitív első benyomás.

hvg.hu Karrier

Leggyakoribb kérdések és a legjobb válaszok állásinterjúra

Ott ülsz a bizottság előtt a legszebb ruhádban, remegő gyomorral, a veled szemben ülők pedig éppen arra készülnek, hogy alaposan kivesézzenek. Milyen kérdésekre számíthatsz, s melyek az ezekre adható legjobb válaszok? Összeállításunkból kiderül.

hvg.hu Karrier

Tippek, amelyekkel bevágódhatsz az állásinterjún

Sok álláskereső beleesik abba a hibába, hogy az unalomig ismételt követelményeknek – öltözék, helyes önéletrajz, stb. – megfeleljen, s eközben csak az őt érdeklő dolgokra – fizetés, felelősség, munkakör – koncentrál. Az asztal túloldalán azonban egészen másra kíváncsiak, konkrétan arra, hogy mire számíthatnak, ha a jelölt elhelyezkedik a cégnél. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

1000 állásinterjú kérdés

Az alábbi kérdéseket felvételi interjúkon tették fel fejvadászok vagy a személyzeti osztályok munkatársai a meghirdetett állásokra jelentkezőknek. A kérdésekből kiderül, hogy a jelöltek megismerése igen sokrétű, s ezért jól fel kell készülnie annak, aki eredményesen akar szerepelni az állás megszerzése szempontjából oly fontos beszélgetésen.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

Újra jön a nagy havazás, hat megyére adják ki a figyelmeztetést

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

A foci egyik alapigazságát fogalmazta meg a 0:9-re lezakózó francia csapat

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?