A bíróság a Philipstől elbocsátott szakszervezetis javára döntött

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helyreállította a Fejér Megyei Bíróság a Philips Magyarország Kft. Video Szakszervezete titkárának jogellenesen megszüntetett munkaviszonyát – közölte a szerdai székesfehérvári bírósági tárgyalást követően a Liga Szakszervezetek elnöke.

Gaskó István elmondta, hogy a bíróság jogerősen úgy döntött: a szakszervezeti titkár, Káprai Attila munkaviszonyának megszüntetése jogellenes volt, ezért helyreállította a munkaviszonyt. Az írásbeli ítélet kézhez vételét követően 3 napon belül a cégnek helyre kell állítania a tisztségviselő munkaviszonyát, foglalkoztatnia kell és meg kell térítenie a munkaviszony megszüntetése miatti keresetkiesést.

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a magyar jog csak a szavak szintjén támogatja a szakszervezeti tisztségviselők védelmét, akiknek a védelmében, a kiszolgáltatottságukat megszüntetendő, jogszabályváltoztatásra van szükség.

A Philips Magyarország Kft.kommunikációs igazgatója egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Blazsevácz Péter azt mondta, hogy a cég vezetése az írásbeli ítélet kézhez vételét követően alakítja ki az álláspontját.

Káprai Attila ügyében a Legfelsőbb Bíróság tavaly hozott döntést arról, hogy a munkahelyéről korábban eltávolított szakszervezeti tisztségviselőt vissza kell vennie a székesfehérvári Philips Kft-nek, a cég azonban mindeddig nem tett eleget a bíróság ítéletének. Káprai Attila eltávolítását követően munkanélküliként, társadalmi munkában látta el az érdekvédelmi munkát.

Az öt éve tartó, szövevényes ügy előzményeként a Philips Magyarország Kft. 2001-ben kezdeményezte a Video Szakszervezet titkára munkaviszonyának megszüntetését, a szakszervezet és az üzemi tanács azonban megtagadta az egyetértő nyilatkozatot, aminek hiányában a munkáltató felmondása érvénytelen volt.

A cég 2002 nyarán beperelte a szakszervezetet és az üzemi tanácsot, mivel szerinte a két szervezet rendeltetésellenesen tagadta meg az egyetértést. Az első fokon eljáró bíróság ítéletében pótolta a Video Szakszervezet és az üzemi tanács által korábban megtagadott hozzájárulást, ezt a döntést a Fejér Megyei Bíróság másodfokon is megerősítette, később azonban a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette.

A Philips a másodfokú ítételetet követően rendes felmondással megszüntette a tisztségviselő munkaviszonyát, Káprai Attila pedig – mivel a felmondást jogellenesnek tartotta – egyéni munkaügyi pert indított a vállalat ellen. A korábbi tárgyalásokon a Philips ugyanis azzal érvelt, hogy a cégnél nincs a szakszervezeti titkár végzettségének és tapasztalatának megfelelő munkakör.

Az egyéni munkaügyi pert elsőfokon megnyerte Káprai Attila, a Philips Magyarország Kft. azonban ismét fellebbezett. A pert figyelemmel kísérték a szakszervezeti konföderációk, a Liga Szakszervezetek elnöke pedig személyesen is részt vett mind a korábbi, mind a szerdai tárgyaláson. A Magyar Távirati Iroda információja szerint a tisztségviselő munkaviszonyának helyreállítását követően teljes munkaidejében érdekképviseleti tevékenységet fog ellátni a székesfehérvári cégnél.