szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyos helyzetekben néha egyszerű kitűnni a többiek közül, a legtöbb esetben azonban meg kell dolgozni a sikerért. Mivel az egyes munkahelyeken különböző emberek és helyzetek adottak, univerzális recept nincs. Akad viszont néhány jótanács, amelyeket megfogadva egyszerűbb lehet számodra a sikerhez vezető út.

Tippjeink mindegyikének alapvető eleme a pozitív hozzáállás, de ha egyszer ez adott, a többi magától megy majd, mint a karikacsapás.

Kommunikálj és működj együtt a többiekkel
Kollégáiddal szemben alakíts ki barátságos, közvetlen légkört. Próbáld meg elérni, hogy úgy gondoljanak rád, mint egy olyan emberre, akivel könnyű együtt dolgozni.

Légy a csapat felelősségteljes tagja. Mindenki értékelni fogja, ha felajánlod a segítségedet azoknak, akiket éppen eltemetnek a feladatok. Mindenkit kezelj egyenrangúan. Mindig gondolj bele, hogy milyen lenne az ő helyzetükben lenni. Ne fukarkodja dícsérettel, persze csak akkor, ha az illető tényleg megérdemli teljesítménye alapján.

Kerüld az olyan beszédtémákat, amelyeket nem szeretnél visszahallani, mint például a magánéleted, hibáid, illetve más emberek gyengeségei. Ne félj segítséget kérni. Senki sem fog elutasítani, különösen ha tudják, hogy már nekifutottál egyedül is a probléma megoldásának.

A jó kommunikáció fél siker. Viták, megbeszélések közben teljes mértékben a másikra figyelj, hagyd, hogy végigmondják amit szeretnének, majd tudasd velük, hogy megértetted amit mondtak, s csak ezután vágj bele a válaszba. Ügyelj a testbeszédedre. Kommunikációs problémákat okozhat, ha a tested mozdulatai nincsenek szinkronban azzal, amiről beszélsz.

Soha ne bírálj másokat nyilvánosan. Ha valakivel nem vagy megelégedve, vonuljatok félre és objektív, konstruktív javaslatokkal add értésére, hogy mi az amit nem csinál jól, vagy amin változtatnia kellene. Ezzel elkerülhetsz egy nagyon kellemetlen, a másik számára igen megalázó helyzetet.

Mindig próbálj nyugodt, türelmes hangnemben kommunikálni. Az ilyesmire mindenki jobban reagál, mint a szarkasztikus megjegyzésekre, vagy az utasításokra.

Légy te a felelősségteljes kolléga
Öltözz a munkahely elvárásainak megfelelően. Ehhez vedd számításba, hogy a többiek mit viselnek, illetve, hogy a cég arculata mit vár el, és mit enged még meg.

Sugározz önbizalmat beszédeddel, tartásoddal. Ha megszólalsz, légy érthető, de ne túl hangos. Nézz a beszélgetőpartnereid szemébe. Ne légy indulatos, ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezted.

Folytatás... (Oldaltörés)

Tarts rendet magad körül
Légy pontos és produktív. Ne tölts el túl sok időt a kávészünetekkel, s ne foglalkozz magánügyekkel a munkaidőd alatt. Mindig tudasd a főnököddel, ha késni fogsz, vagy távol maradsz az irodából, s csak akkor hivatkozz betegségre, amikor ténylegesen beteg vagy.

A legfontosabb feladatokat ne hagyd félbe egy kávézás, vagy ebédszünet kedvéért. Ha a nap vége felé még mindig ezzel vagy elfoglalva, ne sajnálj egy kis túlórázást, ha így még aznap befejezheted a munkát.

Oszd be az idődet. Tervezz előre és mindig a legfontosabbakkal kezd. Rendezd be hatékonyan azt a teret, ahol dolgozol és lehetőség szerint egyszerre csak egy dologra koncentrálj. Használd ki a reggeli és az esti csendes órákat, hogy megfelelően haladhass.

Tedd magasra a lécet
Munkavégzés során inkább a minőségre, mint a mennyiségre helyezd a hangsúlyt. Ha betartod a meghatározott kvótákat és határidőket, egyaránt elnyered a főnököd és a cég ügyfeleinek elismerését.

Mindig bizonyosodj meg róla, hogy tisztán érted a főnököd utasításait, mielőtt belevágsz egy feladat végrehajtásába. Ha úgy gondolod, hogy megvan a veszélye annak, hogy valamit elfelejtsél, mindent jegyezz le.

Légy körültekintő és alapos. Dolgozz annyira pontosan, amennyire csak lehetséges. Nézd át többször a végeredményt, mielőtt kiadod a kezedből. Ne sajnáld az időt, előről kezdeni, ha nem vagy elégedett.

Kérdezz bátran az idősebb kollégáktól, s légy nyitott az ötleteikre, arra nézve, hogy miként javíthatod a munkád minőségét.
Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára