13 tanács, mielőtt elfogadsz egy állást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha sikeres volt az interjú és megkaptad az áhított állást, utoljára gondold jól át a döntésedet, mielőtt aláírod a szerződést.

Várd meg, amíg kezdeti örömöd lecsillapodik, majd gondold végig azokat az érveket, amelyek az új állás mellett, s amelyek ellene szólnak. Tudj meg mindent alkalmazásod feltételeiről, beleértve a munkaidőt, a fizetést, s az egyéb juttatásokat, s döntsd el, hogy számodra elfogadhatóak-e ezek a kondíciók.

Ha el kell döntened, hogy vállalod-e a munkát, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

- Mennyire van szükséged az adott munkára? A körülményeket figyelembe véve mivel jársz jobban? Ha elfogadod a felajánlott állást, illetve ha futsz még egy kört, hátha találsz valami számodra megfelelőbbet.
- Jó érzés kerített hatalmába, amikor beléptél a cég ajtaján? Jónak találtad a hely légkörét?
- Érdekes és kihívásokkal teli munkára számíthatsz, vagy ismétlődő robotolásra?
- Elégedett leszel a fizetéssel, munkafeltételekkel és a juttatásokkal?
- A munka eredményeképpen közelebb jutsz majd karriercéljaid eléréséhez?
- Biztos a munkaadó anyagi háttere, s versenyhelyzetben van saját szakmai piacán belül?
- Rövidtávú munkáról, vagy végleges pozícióról van szó? Mindkét esetben döntsd el, erre van-e szükséged.
- Egyszerűen megközelíthető helyen található a vállalat, vagy órákat kell utaznod, mire odaérsz?

Ne feledd, nem kell azonnal igent, vagy nemet mondani az ajánlatra. Ha úgy érzed, szükséged van egy kis időre, hogy meghozd a döntésedet, ne rejtsd véka alá ezen szándékodat. Tudasd a munkaadóval, hogy érdekel az állás és kérj három napot, hogy meghozhasd a döntést.

Ha további kérdéseid, vagy fenntartásaid vannak a munkáról, még azelőtt kérdezz rá ezekre a munkaadónál, mielőtt rábólintasz az állásra. Ha már egyszer igent mondasz, többet nem lesz módod alkudozni a feltételekről. Tisztázd a felvetésed elején, hogy érdekel a pozíció, de néhány kérdés még tisztázásra szorul, mielőtt döntenél.

Hacsak nem vagy szorongatott helyzetben, ne fogadj el egy olyan munkát, amelyért jóval a piaci érték alatt fizetnek. A munkaadók ugyanis igyekeznek kipuhatolni azt a legalacsonyabb összeget, amelyért hajlandó vagy dolgozni, emellett kevésbé értékes munkaerőt látnak majd benned, ha olcsón adod a tehetségedet. Érdemes utánanézned, hogy mennyi a piacképes fizetés az adott pozícióban, s ezeket a számokat oszd meg a munkaadóval, s közöld, hogy hasonló feltételeket szeretnél anyagi szempontból.

- Beszélj olyan ismerőseiddel, akik hasonló területen dolgoznak, esetleg keress fel egy HR-szakértőt, vagy karriertanácsadót.
- Keresd fel az adott területet képviselő szakszervezetet, s náluk is informálódj.