szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jó svádájú emberek általában könnyebben érvényesülnek. Hatékonyabban adják el gondolataikat, saját magukat, mint szófukar vagy zárkózott társaik. De a nagy duma és a magabiztos fellépés elég-e a sikerhez az állásinterjún is?

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy nem. Itt ugyanis a tárgyalóképesség számít, ami számos egyéb tényezőből áll a koncentráltságtól a reakciókészségen, kompetencián, meggyőzőerőn, a hallgatás készségén, a kreativitáson és rögtönző készségen át egészen a testbeszéd kontrolljáig. Mindezek közül talán a legfontosabb a pontos kifejezőkészség. Magyarán az „éppen azt mondom, amit akarok, és úgy mondom, ahogy akarom” képessége. A tárgyalásban ugyanis nem csak a megértés, hanem a megértetés is nagyon fontos.

Ennek jelentőségét egy felvételi beszélgetést illetően is felesleges hangsúlyozni. Hiába a kérdés megértése, ha a válaszból az interjút készítő személyzeti szakember nem a jelölt által közölt üzenetet veszi ki, hanem attól egy többé-kevésbé eltérő tartalmat. Az efféle félreértésnek és elcsúszásnak elsősorban a beszélgetés résztvevőinek nyelvi korlátai okolhatók. Az állásra jelentkezőnek ez mindenesetre komoly hátrányt jelenthet. Mit lehet mégis tenni a pontos gondolatközlés érdekében?

A legtöbb zavart a terminológiai problémák és túlságos bonyolult fogalmazás okozzák. A terminológiai zavarokon viszonylag egyszerű túljutni. Ha valami nem világos, akkor meg kell kérdezni a pontos tartalmat, s nem kell szégyellni, ha valami nem világos. A saját mondatainknál pedig ügyelni kell a világos kifejezések használatára, vagy ha felmerül a kétség egy-egy kifejezés, terminus technicus jelentéstartalmát illetően, akkor ahhoz érdemes magyarázatot, körülírást csatolni. Ez azokban a szakmákban különösen fontos lehet, ahol nagyon gyors a fejlődés (így időről-időre új fogalmak jelennek meg) vagy nem alakult ki még a teljes mértékben elfogadott magyar szakmai szókészlet. A pontosságra való törekvésért (amit jobb nem összekeverni a tudálékossággal és a szőrszálhasogatással) még nem orroltak meg senkire.

A félresikerült állásinterjúk másik fő oka a zavaros, dagályos, túlságosan bonyolult, követhetetlen fogalmazás. A felvételi beszélgetés során sok egyéb mellet azt is tesztelik, hogy a jelölt együttműködési képessége milyen színvonalon áll. Ennek egyik alaptényezője a hatékony kommunikációra való képesség. A sok és gyors beszéd például semmilyen szempontból nem minősül egyszersmind effektív gondolatközlésnek. A hosszú, mellékmondatokkal és utalásokkal teletűzdelt kifejezésmód pedig kifejezetten zavaró.

Sohasem szabad megfeledkezni róla, hogy a beszélgetőpartnerünk a tőmondatokat érti meg legkönnyebben. S ennek semmi köze az intelligenciához. Vegyünk egy állásinterjúkon jellemzően elhangzó kérdést, s egy ara adható zavaros, és jól értelmezhető választ.

Személyzetis: Miért szeretne nálunk dolgozni?

Rosszul beszélő jelölt: Ez a szakmám – mellesleg a fiúk innen, az ismerősök is mondták – és nekem pont megfelelne, mert dolgoztam egy másik cégben (nem éppen ezen a részlegen), de tudom, hogy mit kell csinálni, és a hirdetésük is jó volt, és tovább is képezném magam.

Jól beszélő jelölt: Itt dolgozó ismerőseim hívták fel a figyelmemet a hirdetésükre. Mivel közvetlen információkat kaptam a cégről, tudtam, hogy ez a munkahely tényleg nekem való lenne. A szakmai képesítésem is megfelel az önök által meghirdetett feltételeknek. Korábban dolgoztam már hasonló munkakörben, így a feladat fő vonalaival tisztában vagyok. Az pedig különösen vonzó, hogy itt lehetőségem volna a továbbképzésre.

A válasz azzal, hogy több rövid mondatra bomlik, ugyan kicsit hosszabb lett, de mindegyik pontosan érthető. Ahány mondat ugyanis annyi állítás, s nem csak sejtetés. A „tudom, hogy mit kell csinálni”, lássuk be nem azonos tartalmilag azzal, hogy „megvan a megfelelő szakképesítésem, s dolgoztam már hasonló munkakörben”. Ezért nincs szükség arra, hogy az állítások tartalmára rákérdezzenek. Ami azt eredményezi, hogy azonos mennyiségű jól értelmezhető információ rövidebb idő alatt megy át.

A másik dolog, amit jó fejben tartani, hogy az élőbeszédben a legtöbb ember sohasem fogalmaz olyan pontosan, mint írásban. Nem véletlen, hogy aki precízen fejti ki a mondanivalóját, arra azt mondják: nyomdakészen fogalmaz. Bonyolult mondatokban nehéz nyomdakészen fogalmazni. Egyszerű rövid és hibátlan mondatokat azonban könnyebb összehozni. Aki betartja ezt a szabályt – a biztosabb megértés miatt – máris több sikerre számíthat.

hvg.hu Karrier

Tizenegy tipp a tökéletes önéletrajz megírásához

Amikor munkára jelentkezel, a megfelelően megírt önéletrajz az első lépcső, az ajtó amelyen keresztül egyáltalán beléphetsz abba a szobába, ahol az állásinterjú zajlik majd. Ezért ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell az összes képzettségedet, ráadásul olyan formában, hogy azt sugallja: Téged érdemes alkalmazni.

hvg.hu Karrier

Tipp: sms, mms és e-mail az állásszerzésben

A gyorsaság gyakran többet ér, mint az erő. Ez az állásszerzésben is igaz. Komoly előnyt jelent ugyanis, ha valaki az elsők között vagy egyenesen elsőként jelentkezik egy meghirdetett pozícióra.

hvg.hu Karrier

Mit kérdezz az állásinterjún?

Egy felvételi beszélgetés során nem te vagy az egyetlen, akinek kérdésekre kell válaszolnia. Annak érdekében, hogy megbizonyosodj róla, a megfelelő helyre pályázol, ne szégyellj kérdéseket feltenni. Tippjeink.

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás

Az Európai Bíróság már tárgyalja, mennyire független a magyar igazságszolgáltatás

Több ezer hondurasi bevándorló rekedt Guatemalában, összecsaptak a rendőrökkel

Több ezer hondurasi bevándorló rekedt Guatemalában, összecsaptak a rendőrökkel

Láz, fejfájás, szédülés: összesítették az oltás mellékhatásait Izraelben

Láz, fejfájás, szédülés: összesítették az oltás mellékhatásait Izraelben