Hét kolléga, aki elvágja magát a főnöknél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különféle, válogatott stratégiákkal még a legtehetségesebb munkatárs is elérheti, hogy a felettes megorroljon rá. Tippjeink segítségével elkerülheted, hogy te legyél az egyik szerencsés.

Könnyen így járhatnak
Az alábbi hét viselkedéstípus egyikét sem ajánlatos az irodában gyakorolni, mert könnyen az utcán találhatja magát, aki megpróbálkozik valamelyikkel.

A hátbaszúró
Ha valaki a háta mögött másoknak sározza a főnököt, ez a legbiztosabb módja, hogy minél hamarabb kellemetlen beszélgetésbe keveredjen felettesével. Egyesek naivan azt gondolják, hogy a negatív, rosszindulatú pletykák nem találnak utat a vezetői irodába, azonban éppen ellenkezőleg, ezek fognak visszajutni a leghamarabb a főnök fülébe, s akitől származnak, már el is búcsúzhat a megbízható munkaerő látszatától.

Hazugok, csalók, tolvajok
Aki füllent a főnöknek, hogy mentse a bőrét, garantáltan nem nyeri el a kollégák megbecsülését. Ennél is súlyosabb, ha más munkáját, vagy ötletét a sajátjaként tünteti fel, ezzel akár a tettlegességet is kockáztathatja, ha a fény derül a turpisságra. Ha valakit azon kapnak, hogy elemeli az irodai eszközöket, akár rendőrségi feljelentés is kerekedhet az esetből.

A negatív
Nem lopja be magát a főnök szívébe az sem, aki kizárólag azzal traktálja, hogy mit, miért nem lehet (határidőre) elvégezni, illetve, hogy a főnök ötletei miért rosszak, gyengék, feleslegesek, vagy egyszerűen ostobák. Remek módszer az elidegenedésre, különösen ha az illető úgy érzi, hogy kevés nála okosabb ember él a világon.

A felelőtlen
Aki úgy gondolja, hogy azért fizetik, hogy minden nap elkéssen, majd korán eltűnjön legalább másfél órányi ebédszünetre, illetve a betegszabadságán kávézókba, vagy uszodába jár, s aki úgy kezeli a határidőket, és a főnök kéréseit, mint Pató Pál úr, nem fog hosszú karriert befutni egyik cégnél sem.

A rossz hír hozója
Ha valaki csak simán közli a főnökkel a rossz hírt, ezért még nem fogják kirúgni. Aki azonban erőszakosan felettese arcába dörgöli, hogy a negatív esemény az ő hibája, esetleg hozzáteszi, hogy „én megmondtam”, már közelebb kerülhet az ajtóhoz. Ha mindezt alátámasztja a három hónappal ezelőtti e-mailjeinek másolatával, amelyben ő valóban „megmondta”, ezzel csak tovább húzgálja az oroszlán – jelen esetben a főnök – bajszát.

A piszkálódó
Aki rájön, hogy mivel lehet a főnök idegeit pattanásig feszíteni, s ezt utána nap, mint nap gyakorolja, rengeteget árthat a karrierjének. Ha mindezt ráadásul munka helyett csinálja, igencsak felgyorsíthatja az utcára kerülés folyamatát.

A figyelem középpontja
Az a kolléga, aki saját fontosságát a munka elvégzése fölé helyezi, nem jut magasra a karrierlétrán. Sokat ronthat a saját helyzetén, ha erre előszeretettel felhívja a főnöke figyelmét is, különösen, ha mindemellett még fizetésemelésért is folyamodik, esetleg a kollégák munkájának a minőségét, vagy személyiségüket kritizálja, lehetőleg fennhangon.