szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jó ha tudod, már az ajtón való belépésed pillanatában elkezdenek a kollégák bírálni. Az öltözéked, a modorod, a beszédstílusod mind pletykatémák lesznek aznap az ebédnél, vagy a kávészünetben. Tippjeink segítségével elérheted, hogy kizárólag pozitív hangnemben kerülj szóba leendő kollégáid körében.

Ismerkedj meg a hellyel és a kollégákkal
© AP
Mindegy, milyen passzban vagy éppen, egy kis előzetes tervezéssel és odafigyeléssel mindenképpen jó, és maradandó első benyomást tehetsz a többiekre.

Az alábbi lista pontjain végighaladva ellenőrizheted, hogy mindent megtettél-e annak érdekében, hogy szimpatikus legyél az új munkahelyen.

Ruházat
- Bizonytalan vagy öltözékedet illetően? Ne félj megkérdezni az új főnöködtől, vagy valamelyik kollégádtól, hogy milyen ruházat az elvárás az irodában.
- Gondoskodj róla, hogy a ruháid legyenek rendezettek, vasaltak, ezen kívül a cipőd is legyen tiszta és ápolt.
- Ha utcai ruhában is lehet menni, ez nem azt jelenti, hogy a hasat szabadon hagyó szűk felsőben, vagy szabadidőruhában is ugyanúgy fogadnak majd, mintha farmerban és pólóban mennél.
- Óvatosan az illatszerekkel, nem feltétlenül szerencsés parfümfelhőben megérkezni. Ugyanez vonatkozik a sminkre is.
- Ha vannak tetoválásaid, piercingjeid, ezeket takard el, inkább a hétvégi bulira tartogasd őket.
- Természetesen alapvető emberi elvárás, hogy egy munkavállaló rendszeresen tisztálkodjon és ne izzadtan jelenjen meg az irodában.
- Ha a munkahely megköveteli, viseld a szükséges védőfelszereléseket – sisak, szemüveg, kesztyű – még akkor is, ha a kollégáid nem élnek ilyesmivel.
- Ismerd meg az új munkahelyre vezető utat és számítsd ki, mennyi időre van szükséged, hogy pontosan érkezhess. Az első napodon mindenképpen érkezz időben, az sem baj, ha 5-10 perccel hamarabb vagy ott.

Testtartás, beszéd és viselkedés
- Ügyelj a testtartásodra, a testbeszédedre, mosolyogj és általában sugározz pozitív hangulatot.
- Figyelj a nyelvhasználatodra is, kerüld a pongyola, szleng kifejezéseket, a káromkodást és a kétértelmű, vagy trágár vicceket.
- Tartsd tiszteletben munkahelyed internetezésre, e-mail-, és telefonhasználatra vonatkozó előírásait.
- Úgy kezeld a kollégáidat, ahogy szeretnéd, hogy ők kezeljenek téged. Légy tisztelettudó, előzékeny és udvarias, akárkiről legyen is szó.
- Légy tisztában a köszöntés és a kézfogás alapvető szabályaival. Nézz a szemébe az illetőnek, mosolyogj, kézfogásod pedig legyen határozott, de ne túl erős. Kerüld a „döglött hal” kézfogást is.
- Ne hatolj be mások személyes terébe. Ha egy méterre állsz attól akivel beszélsz, nem hibázhatsz.
- Kerüld a magánéleti utalásokat a beszélgetések során. Ne kérdezz és ne is beszélj olyan témákról, amit nem mondanál el idegeneknek.
- Tartsd távol magad az irodai pletykáktól.

Munkavégzés, tanulás, napi rutin (Oldaltörés)

Munkavégzés
- Tartsd tiszteletben kollégáid munkastílusát és képességeit. Ne bírálj senkit, főleg ne nyilvánosan.
- Légy csapatjátékos, s ajánld fel a segítségedet, még látszólag jelentéktelennek tűnő dolgokban is.
- Légy igazi profi, ha bírálatot kapsz a főnöktől, viseld emelt fővel, s ne hagyd, hogy elragadjanak az indulatok. Gondold végig a válaszodat, mielőtt beszélsz, s vállald a felelősséget a hibáidért. Tiszteld a felettesed pozícióját, s ennek megfelelően válaszolj.
- Ne tévesszen meg a szívélyes fogalmazás, ha a főnököd megkér, hogy csinálj meg valamit, ha van időd, ne habozz azonnal nekikezdeni.
- Ugyanez vonatkozik arra, ha a főnök azt mondja, „ez nem a legalkalmasabb időpont”. Ilyenkor vagy arra gondol „ne most”, vagy arra „egyáltalán ne”.
- Légy nyitott a kollégáid közeledési kísérleteire.
- Apróságokkal tudod a legkönnyebben megkedveltetni magadat, például, ha főzöl egy kávét a többieknek is, vagy ha segítesz a rendrakásban.
- Banálisnak tűnhet, de sohase felejtsd el megköszönni, ha valaki segít neked.

Tanulás
- Ne feledd, az első napokban meg kell tanulnod a szokásokat, legyen szó akár munkavégzésről, akár az irodán belüli szokásokról. Ilyenkor hallgass figyelemmel, és ne szakítsd félbe azt, aki éppen magyaráz.
- Ha valamit nem értesz, kérdezz nyugodtan, jegyzetelj, hogy mindenre emlékezhess.
- Egyelőre ne próbálj a bevett dolgokon változtatni, hiába tűnik logikusnak. Ezzel ráérsz még pár hetet.
- Ha nem osztanak be valaki mellé, akkor se szégyellj kérdezni a többiektől. Így kommunikálhatod feléjük, hogy nem verseny-, hanem csapattársként tekintesz rájuk.
- Ha a főnök azt mondja, hogy valamit így csinálj, egy kollégád pedig azt, hogy úgy, a főnököd utasításait kövesd.

Napi rutin
- Tudd meg, hogy mennyire elfogadott a munkakörnyezeted testre szabása. Abban az esetben, ha engedélyezett, légy diszkrét és ízléses, az óriásplakátokat és a családi fotókat inkább hagyd otthon.
- Kérdezd meg, napközben hol tárolhatod a személyes tárgyaidat, s ügyelj arra, hogy ne más helyére pakolj.
- Tartsd fejben a munkaidőt, illetve a kávé-, és ebédszünetek pontos idejét. Még akkor is ügyelj ezekre az időpontokra, ha a kollégáid nem ezt teszik.
- Kérj meg valakit, hogy vezessen körbe a munkahelyen, s tanuld meg hol vannak a mosdók, a parkoló, a tűzoltókészülék és az elsősegély csomag, arra az esetre, ha szükség lenne rá.
- Tartsd tiszteletben a közös hűtőszekrényt és konyhát, mindig tedd rendbe magad után, s csak ahhoz nyúlj hozzá, ami a tiéd.

hvg.hu Karrier

Tippek az álomállás felkutatásához

Egy hosszabb élettartamú villanykörtét nincs sok értelme elkezdeni árulni valakinek, akinek nincs áram a házában. Ugyanígy felesleges olyan munkaadónak reklámozni magunkat, aki nem tart igényt a szolgálatainkra. Mielőtt időt és energiát fektetsz egy állás megszerzésébe, érdemes felmérni, hogy az adott munka mennyire illik hozzád, illetve mennyire illesz a szóban forgó pozícióhoz.

hvg.hu Karrier

Tipp: sms, mms és e-mail az állásszerzésben

A gyorsaság gyakran többet ér, mint az erő. Ez az állásszerzésben is igaz. Komoly előnyt jelent ugyanis, ha valaki az elsők között vagy egyenesen elsőként jelentkezik egy meghirdetett pozícióra.

hvg.hu Karrier

Tizenegy tipp a tökéletes önéletrajz megírásához

Amikor munkára jelentkezel, a megfelelően megírt önéletrajz az első lépcső, az ajtó amelyen keresztül egyáltalán beléphetsz abba a szobába, ahol az állásinterjú zajlik majd. Ezért ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell az összes képzettségedet, ráadásul olyan formában, hogy azt sugallja: Téged érdemes alkalmazni.

hvg.hu Karrier

18 tipp, hogy elismert munkaerő legyél

Bizonyos helyzetekben néha egyszerű kitűnni a többiek közül, a legtöbb esetben azonban meg kell dolgozni a sikerért. Mivel az egyes munkahelyeken különböző emberek és helyzetek adottak, univerzális recept nincs. Akad viszont néhány jótanács, amelyeket megfogadva egyszerűbb lehet számodra a sikerhez vezető út.

hvg.hu Karrier

Tippek a munkahelyi stressz kezelésére

Stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyen nem feltétlenül rossz. Ha nem extrém mértékű az efféle nyomás, akár motiváló erőként is felhasználható, s megkönnyítheti a koncentrációt is. A lényeg ez esetben is - akárcsak bárhol máshol - a mértékletesség. Tanácsaink.

hvg.hu Karrier

Tippek telefonos állásinterjúhoz

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

hvg.hu Karrier

8 tipp a munkahelyi depresszió leküzdésére

Elégedetlen vagy a munkáddal, amit korábban élveztél? Levertnek, motiválatlannak érzed magad? Ha igen a válasz, minden valószínűség szerint a megszokás lett úrrá a munkahelyi életed felett. Tippjeink segítségével kilábalhatsz ebből az állóvízből.

Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

"A klímaváltozás ellen nincs vakcina" - Több ezer tudós figyelmeztet a globális felmelegedésre

"A klímaváltozás ellen nincs vakcina" - Több ezer tudós figyelmeztet a globális felmelegedésre

Javít az algoritmusán a Facebook, a látássérültek is jobban tudják majd használni az oldalt

Javít az algoritmusán a Facebook, a látássérültek is jobban tudják majd használni az oldalt