Az IG Metall pimaszságnak tartja az 1,2 százalékos ajánlatot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A német fém- és elektronikai ipar munkaadói oldala 1,2 százalékos béremelést és havi kifizetéseket ajánlott 24 hónapra a bértárgyalások újabb, negyedik fordulójának kezdetén, amit a szakszervezet „pimaszságnak” tart.

A munkaadók Észak-Rajna-Vesztfáliában tették meg ajánlatukat csütörtökön, s az modellértékűnek számít. Valószínűleg ugyanezt ajánlják Baden-Württembergnek is, amit az IG Metall szakszervezet helyi főnöke, Jörg Hofmann „pimaszágnak” nevezett, olyan ajánlatnak, amely nem képezheti tárgyalás alapját, az 1,2 százalék az inflációt sem egyenlíti ki. Az IG Metall egyik szóvivője a „provokáció” szót használta az ajánlat jellemzésére.

A kifizetések havonta a bruttó bér 0,6 százalékának felelnének meg az első évben, s 0,4 százalékának a másodikban. 2007-ben az általános forgalmi adó felső kulcsának három százalékos megemelése miatt a konjunktúra lanyhulására számítanak.

A munkaadók szervezete, a Gesamtmetall ötezer vállalat nevében tárgyal, az IG Metall 3,4 millió munkavállaló nevében. A szakszervezet 5,0 százalékos bérnövekményt sürget egy éves futamidővel.

A munkaadók most tettek először hivatalos ajánlatot, s ez egyezik a kiszivárgott hírekben szereplő ajánlattal. A munkaadók azzal érvelnek, hogy a német ipar versenyképességének megtartása érdekében nem kínálhatnak többet.

A bértárgyalásokat figyelmeztető sztrájkok kísérik, a tárgyalások színhelyein protestáló, fütyülő tömeg gyűlt össze.