Borsik fülesei az államháztartási deficit radikális kezeléséről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint az új kormánynak, megalakulása után, soron kívül össze kell hívnia az Országos Érdekegyeztető Tanácsot.

Borsik János. Már ismeri
a forgatókönyvet?
© ofa.hu
Borsik János erről csütörtökön Kaposváron beszélt, sajtótájékoztatón. Szerinte „az első és fontos eseménynek kell lenni”, hogy a szakszervezetek megismerjék a kormányprogramot. „Ha nem sikerül társadalmi konszenzussal bizonyos dolgokat megbeszélni és bizonyos lépéseket előkészíteni, akkor konfrontáció lehet a kormány és a szakszervetek között, bármilyen összetételű kormányról van szó.” Borsik szerint „ez egy nagyon kényes időszak lesz”, különös tekintettel arra, hogy ősszel önkormányzat választások lesznek, szeptemberre pedig egy új konvergencia programot kell Brüsszelnek szállítani.

A választásokkal kapcsolatosan leszögezte, hogy a szakszervezetek nem preferálnak egyetlen pártot sem, „az emberek megvan a saját értékrendjük”, tudják, hogy kire akarnak szavazni. Mindenkinek azt ajánlják, hogy arra a kérdésre válaszoljon: „fontos-e neki, hogy hogyan is alakulnak a választási eredmények”. Ennek ismeretében mindenki el tudja dönteni, kire adja a voksát.

A szakszervezeti vezető szerint a választások kimenetelétől függetlenül „az várható, hogy bármelyik párt vagy pártszövetség kerül hatalomra rendkívül erős ellenzéki tevékenységgel kell számolnia”.

Borsik János szerint egy dolog biztosan látszik: a kampányígéretek, a kormányprogram és a megvalósítás még soha nem esett egybe. Arra vonatkozóan, hogy mi várható az új kormány megalakulását követően, azt mondta: az egyelőre csak „elejtett szavakból” arra lehet következtetni, hogy az államháztartási deficit radikális kezelésére lehet számítani. Többek között ezért is tartja fontosnak az új kormány és a szakszervezetek közötti mielőbbi tárgyalásokat.

A szakszervezeti vezető közölte, hogy május elsején a négy szakszervezet közös felhívással fordul a munkavállalókhoz, s a megalakuló új kormányhoz, mert „mintegy másfél évtizede súlyos gondok terhelik a társadalmat”, amire ezúton is szeretnék felhívni a figyelmet. Afelhívásban a többi között rámutatnak, hogy „nyomasztó és elfogadhatatlannak a munkavállalók kiszolgáltatottsága”, s ebben álláspontjuk szerint „megkerülhetetlen a munkáltatók felelőssége”.

Követeléseik, illetve elvárásaik között szerepel a kiszolgáltatottság nélküli, törvényes foglalkoztatás, azaz, hogy tisztes, európai béreket kapjanak a munkavállalók, több, jobb és biztonságosabb munkahely legyen, és hogy mindenkinek alkotmányos joga legyen a szervezkedés.