Az álláskeresők egyharmada tartósan munkanélküli Nógrádban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nógrád megyében az álláskeresők egyharmada tartósan regisztrált munkanélküli, vagyis legalább egy éve nem tud elhelyezkedni - derül ki a megyei munkaügyi központ legfrissebb elemzéséből.

Június végén 4453-an szerepeltek ebben a csoportban, ez az összes nógrádi álláskereső 34,7 százaléka volt, ami továbbra is jelentősen meghaladta az országos átlagot.

Nógrád megyében június végén 12 845 nyilvántartott álláskereső volt, ami 339-cel kevesebb, mint májusban, és 1317-tel alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A megyei 14,4 százalékos munkanélküliségi ráta továbbra is a harmadik legmagasabb az országos rangsorban.

Júniusban közel 30 százalékkal emelkedett az álláskeresők beáramlása, 1293-an regisztráltatták magukat, közülük minden ötödik-hatodik pályakezdő volt.

Száz álláskeresőből csaknem 10 a pályakezdő, számuk 1258 volt június végén. A pályakezdők között továbbra is az alacsony iskolai végzettségűek képviselik a legnagyobb arányt. Őket a középfokú végzettségűek követik, akik nagy része szintén képzetlen, csak érettségivel rendelkezik. A pályakezdők körében minden hatodik fiatal tett szakmunkásvizsgát, száz pályakezdőből három-négy a diplomás.

Június végén 829 szabad álláshely várta az álláskeresőket, száz főre hat-hét álláshely jutott Nógrád megyében.