Állandósult a munkanélküliség Borsodban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jószerivel állandósult a munkanélküliség az elmúlt négy évben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a munkanélküliségi ráta 17-20 százalék között mozgott - derül ki a megyei munkaügyi központ összefoglalójából.

A most leköszönő önkormányzati ciklus első évében, 2002-ben csaknem 54 ezer munkanélkülit tartott nyilván a munkaügyi központ, 2006 szeptember végén 52,5 ezret. A legtöbb állástalant 2005 februárjában regisztrálták, akkor számuk meghaladta a 60 ezret, miközben 2004. májusában alig 50 ezren kerestek munkát.

A munkanélküliségi ráta négy évvel ezelőtt 19,4 százalékos volt, jelenleg 17,6 százalékos, miközben volt olyan időszak - 2005. eleje - amikor meghaladta a 20 százalékát. A négy év során egyszer sem fordult elő, hogy 17 százalék alá esett volna a ráta Borsodban.

A munkaügyi szakemberek elgondolkodtatónak tartják, hogy a regisztrált munkanélküliek között igen sok a pályakezdő, általában minden tizedik álláskereső még soha nem tudott munkába állni.

Az elmúlt év szeptemberében, csakúgy mint ebben a hónapban a regisztrált pályakezdők száma jócskán meghaladta a 7 ezret.