Rázós helyzet: mit kérdezz az állásbörzén?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állásbörze ideális terep arra, hogy tájékozódj, mely cégek vadásznak friss munkaerőre. Nem mindegy azonban, hogyan közelítesz a kiszemelt vállalat fejvadászához. Mit kérdezz és hogyan érd el, hogy hosszas felvételi procedúra helyett azonnal bezsebelhesd a számodra kedvező állásajánlatot? Kérdések és tippek.

Aki keres, talál
© hvg.hu

Hosszú sorok kígyóznak az állásbörzén egy-egy stand előtt, de te türelmesen vársz a sorodra, majd a kiszemelt vállalat fejvadászának közelébe férkőzöl, kezébe nyomod az önéletrajzodat és tömören, magabiztosan vázolod, miért lenne jövedelmező a cégnek, hogyha te tölthetnéd be a meghirdetett munkakört.
 
Eddig minden rendben ment, de mit felelsz majd a munkerő-toborzó munkatárs-nak, ha arról faggat, hogy van-e kérdésed az állással kapcsolatban?

Egyből leizzadsz? Pánikba esel? Ne tedd! Inkább néhány jól irányzott kérdéssel érd el, hogy nevedet és arcodat emlékezetébe vésse.

Hogyan érheted el mindezt? Tégy fel rövid, lényegre törő kérdéseket a vállalat profiljával és a betöltendő munkakörrel kapcsolatban. A legtöbb cég ugyanis olyan alkalmazottakat keres, akik hatékonyak és önállóan kezdeményeznek.

Íme néhány kérdés, amelyet az állásbörzén jelen lévő cégek képviselőinek föltehetsz. Idő hiányában — csak néhány perced lesz arra, hogy kifaggasd a vállalat munkatársát — nem célszerű mindet ellőni. Válogass belőlük, csak azokat a kérdéseket tedd föl, amelyeket az adott helyzet megkíván.


Mit nyújthatsz a kiszemelt vállalatnak?

• Milyen beállítottságú embert keresnek?

• A leendő munkatárs milyen képzettséggel rendelkezzen?

• Milyen szakmai előképzettség és szakmai tapasztalat szükséges ahhoz, hogy 
tiéd legyen az állást?

• Milyen készségek nélkülözhetetlenek az állás betöltéséhez, úgymint idegennyelv ismeret vagy számítógépes ismeretek.


Mit nyújthat neked a friss munkaerőt toborzó vállalat?

• Milyen munkakört kell betöltened a cégnél?

• Hány ember dolgozik a vállalatnál?

• Milyen előnyökkel és lehetőségekkel jár, ha a vállalat kötelékébe lépsz?

• A vállalatvezetők tervei szerint hogyan alakul a cég helyzete a következő években? Honnan indult és hová tart a cég? Milyen célkitűzéseik vannak a jövőre nézve?

• Hogyan tudsz kapcsolatba lépni a vállalattal, hogyha újabb kérdéseid lennének az állással kapcsolatban?

Néhány fontos útravaló

Amikor szemtől szemben állsz a fejvadásszal, légy barátságos, udvarias és közlékeny. Csak magadra nézve kedvező dolgokat mondj, és ne térj el a tárgytól. Érthetően és magabiztosan beszélj! Néhány jól megválasztott kérdéssel elérheted, hogy potenciális jelöltként tekintsenek rád a vállalat vezetői és egy esetleges állásinterjút megkerülve a cég kötelékébe léphess.