A tíz legnépszerűbb indok, hogy miért késel a munkából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Késésben vagy, de kínos lenne megint arra hivatkoznod, hogy elaludtál, dugóba kerültél, netán elment előtted a busz? Ne köntörfalazz, légy őszinte főnököddel, akkor is, ha notórius késő vagy! Rajtad kívül még sokan járnak ebben a cipőben, kérdés, mire hivatkoznak leggyakrabban, ha szóba kerül a késői munkakezdés. Tippek és indokok.

Ne mentegetőzz, mondd el,
hogy miért késtél!
© sxc.hu
Mindenkivel előfordulhat, hogy elalszik az előző esti buli vagy egy régóta tervezett baráti találkozó után, amelyről nem akart elsőként távozni. Olyan jól sikerült a vidéki program, hogy másnap nem érsz vissza időben? Mi a teendő ilyenkor?

Legjobb, ha megmondod főnöködnek az igazat, és biztosítod róla, hogy egyszeri kilengésről van szó. Választhatod a másik utat is, kitalálhatsz egy átlátszó mesét a reggeli csúcsforgalomról, a szomszéd harapós kutyájáról és a letört cipősarkadról. Hosszú távon azonban jobban megéri, hogyha bevallod késésed igazi okát, és nem keresel kibúvókat. Ha ritkán kerülsz hasonló helyzetbe, főnököd értékelni fogja őszinteségedet, ám ha időközben szokásoddá vált, hogy késve érkezz, a sablonos mentegetőzéssel saját magad alatt vágod a fát, és azt kockáztatod, hogy munkaadód esetleg tévesen ítél meg.

Gyakran késel a munkából? Ezzel bizony nem vagy egyedül! Egy friss tengerentúli felmérés szerint ugyanis tíz munkavállalóból egy — saját bevallása szerint — minden héten legalább egyszer késve esik be az irodába, míg 24 százalékuknál ez csak havonta fordul elő.

Mire hivatkoznak a munkavállalók a leggyakrabban?

A késők 27 százaléka a reggeli csúcsforgalomban vesztegel, tíz százalékuk arra hivatkozik, hogy a gyerekét vitte óvodába vagy iskolába, míg tizenegy százalék gyakran visszaalszik reggelente. További népszerű okok: az enyhe reggeli rosszullét, a jól eldugott és hosszasan keresett lakás- vagy slusszkulcs és az otthon felejtett iratkupac.

Ám hiába az ötletes kifogások és a jól bevált mentegetőzés, a vállalatvezetők pontosan tudják, hogy alkalmazottak mikor lódítanak, és mikor van valós indokuk a késésre.

Íme a tíz legnépszerűbb indok — az amerikai vállalatvezetők szerint:

1. Azt álmodtam, hogy kirúgtak a cégtől, ezért nehezen vettem rá magam, hogy fölkeljek, és munkába induljak.
2. Fogorvoshoz kellett vinni a macskámat.
3. Félúton vettem észre, hogy még mindig pizsamában vagyok, ezért haza kellett mennem, hogy átöltözzek.
4. Láttam, hogy a főnök nincs bent az irodában, így hát elmentem, hogy megkeresem.
5. Nem találtam az ingemhez illő nyakkendőt, ezért megvártam, míg kinyitnak a boltok, és vettem egyet.

6. A fiam majdnem lehúzta  a vécén a vadászgörényünket, kezelésbe kellett vennem szegény állatot.
7. Elgázoltam egy kecskét.
8. Munkába menet beugrottam egy szendvicsért a közeli boltba, ahová bankrablók szabadultak be. Meg kellett várnom, míg a rendőrség minden szemtanút kihallgat, és csak utána hagyhattam el a helyszínt.
9. Egy méh berepült a kocsi ablakán, megtámadott, valahogy el kellett bánnom vele.
10. Elázott a nadrágom, ezért hazamentem átöltözni.

A munkaadók egy része rugalmasan kezeli az alkalmankénti késéseket, míg akadnak olyan vezetők is, akik megkövetelik, hogy alkalmazottaik mindig pontosan érkezzenek. Egy felsővezetők körében végzett felmérés szerint a munkaadók harminc százaléka nem bánja, hogyha az alkalmazottak olykor-olykor a munkaidő kezdete után érnek be, amíg felelősségteljesen és pontosan teljesítik feladataikat. Tízből egy felsővezető azonban már évi egy-két késés esetén fontolóra veszi, hogy elbocsátja a későt, míg ötből egy úgy nyilatkozott: évi három késés jó indok arra, hogy megváljon az alkalmazottjától.

Törekedj arra, hogy legalább öt-tíz perccel korábban érj be munkahelyedre, mert a pár perces késés is könnyen bajba sodorhat, ha felelős pozíciót töltesz be. Menthetetlenül elkéstél? Nézz szembe a ténnyel, de főnököd előtt semmiképp ne bocsátkozz hosszas magyarázkodásba, inkább kérj bocsánatot és mielőbb foglald el helyed. Ezzel ugyanis megelőzheted, hogy füllentésekkel és átlátszó mesékkel kínos helyzetbe keveredj.