szerző:
MTI

Egyre inkább igényli a külföldi munkaerőt a cseh gazdaság. Tavaly több mint 240 ezer külföldi állampolgár dolgozott legálisan, engedéllyel Csehországban, majdnem 55 ezerrel több, mint 2006 végén.

A leggyorsabban az Ukrajnából, Vietnamból és Mongóliábólérkező dolgozók száma emelkedett. A Csehországban dolgozó külföldiek nagyjából egyharmada nő, 78 ezer - közölte a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium.

A legtöbb külföldi továbbra is Szlovákiából érkezik, 2007 végén több mint 101 ezer szlovák állampolgár dolgozott Csehországban, 10 ezerrel több, mint 2006 végén. A szlovákiai munkások számának a növekedése azonban kezd lelassulni. A szlovák gazdaság erőteljes növekedése következtében a szlovákok kevésbe mennek külföldre, sőt, sokan pedig kezdenek visszatérni hazájukba.

A hivatalos engedéllyel dolgozó ukránok száma Csehországban tavaly 15 ezerrel emelkedett, az év végén meghaladta 61 ezret.A vietnami munkások száma egy év alatt 700-ról 5500-ra emelkedett. Ugyanakkor mintegy 45 ezer vietnami már olyan hosszú ideje él Csehországban, hogy megkapta, vagy rövidesen megkapja a cseh állampolgárságot.

Bulgária és Románia csatlakozása az Európai Unióhoz szintén kedvező hatást gyakorolt az ottani lakosság csehországi munkavállalására. A bolgárok száma egy év alatt majdnem megháromszorozódott, a románoké három és félszeresére emelkedett. 2007 végén 5400 bolgár és 4300 román dolgozott Csehországban.

A csehországi cégek munkaerőigénye egyre nagyobb. Egy tavaly ősszel készített felmérés szerint a nagy cégek mintegy 40 százaléka küzd munkaerőhiánnyal, leginkább a szakképzett munkások hiányzanak. Hiány van továbbá orvosokból, nővérekből, számítógépes szakemberekből és kőművesekből is.

MTI Karrier

Kedvezőtlen mutatók: munkanélküliség Magyarországon

Az elmúlt néhány évben a kormányzat a munkaképes korúak aktivitásának, foglalkoztatásának növelésére elsősorban a szakmai szabályozást módosító intézkedéseket hozott, ám a jogszabályi változások csak részben fejtették ki a tőlük elvárt hatást - állapította meg többek között az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Munkaerőpiaci Alap (MPA) működését taglaló jelentése.

MTI Vállalkozás

Külföldi munka: hol nem lehet megúszni a munkavállalási engedélyt?

Az új EU-tagállamok szolgáltatást nyújtó vállalkozásai alkalmazottaikat többnyire munkavállalási engedély nélkül, kiküldetés keretében foglalkoztathatják a régi tagállamokban (EU-15). Ausztria és Németország azonban kivételes szabályokat érvényesíthet - olvasható az EU vonal tájékoztató honlapján.

MTI Karrier

Stresszes csehek: az előrelépés ára

A csehek több mint fele szenved munkahelyi stressztől és kimeríti őket a munka - írja egy szociológiai tanulmányra hivatkozva a Pravo című cseh napilap.

Fabricius Gábor: Film írja a múltat, így a jelent is

Fabricius Gábor: Film írja a múltat, így a jelent is

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

A Kika magyar üzleteit is eladták

A Kika magyar üzleteit is eladták

Keményen megbüntetik Budvában a fürdőruhában grasszálókat

Keményen megbüntetik Budvában a fürdőruhában grasszálókat

A pápa szerint a terhességmegszakítás elvetése nem vallási, hanem emberi kérdés

A pápa szerint a terhességmegszakítás elvetése nem vallási, hanem emberi kérdés

Horváth Aladár: Törökszentmiklós tanulságai

Horváth Aladár: Törökszentmiklós tanulságai