A képzett munkaerő ára

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Hol, mennyit fizetnek a magasan képzett munkaerőért?

HVG
A magasan képzett munkaerő alkalmazása a Hongkongban működő cégeknek kerül a világon a legkevesebbe, a legtöbbet pedig a Belgiumban bejegyzett vállalkozásoknak kell fizetniük - ez derül ki a bázeli BAK Basel Economics és a mannheimi Európai Gazdasági Kutatások Központja (ZEW) közös tanulmányából. A két kutatóintézet azt vizsgálta, hogy a 100 ezer euró éves nettó jövedelemhez mennyit kell a munkáltatóknak különféle adókkal és járulékokkal megfejelve kifizetniük.

A többek között 18 EU-tagot, Norvégiát, ázsiai országokat, az USA egyes államait, valamint a 14 svájci kantont felölelő vizsgálatban az unión belül Szlovákia vívta ki magának a legjobb pozíciót: alig 36 ezer euróra rúgó bérköltsége minden más tagállamét alulmúlta.

Az unióban mögötte végzett Lengyelországban már ennek másfélszeresébe kerül évi 100 ezer euró kifizetése. Csehország és Magyarország azonos szinten áll közel 76 ezer eurónyi éves pluszköltséggel, míg Szlovéniában 87 ezer euró járulék és adó rakodik még a munkabérre. A skandináv országokban nemcsak a személyi jövedelemadó magas, de a bérköltség is, amely Írországban is tetemes, még a brit szintet is túlszárnyalja. Meglepő módon az olcsó munkaereje miatt a külföldi befektetők számára vonzó Kínában is megkérik a kvalifikált munkaerő árát: mintegy 67 ezer euró rakodik a 100 ezer euró nettó bérre, közel annyi, mint Németországban.