szerző:
MTI

Februárban 13,7 százalékos volt a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya Veszprém megyében, amely az előző havival azonos szintet jelent, az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékponttal alacsonyabb - közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

Nem emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma sem a megyében; februárban 22.147 főt regisztráltak a munkaügyi kirendeltségeken, ami mindössze 15 fővel magasabb az előző havinál. Veszprém megyén belül Veszprém, Tapolca, és Pápa vonzáskörzetében romlott a helyzet, itt februárban majdnem 15 százalékos volt a munkanélküliség.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint a megyében összesen 2048 álláslehetőséget tartottak nyilván, amelynek kétharmada a hónap során érkezett. Az új munkalehetőségek száma így a januárinál másfélszer több, éves szinten viszont kétszeresére emelkedett. A legtöbb munkavállalót Ajka és Pápa térségében keresik. A megyei kirendeltségeken februárban összesen 810 álláshelyet töltöttek be, ennek 60 százaléka közfoglalkoztatás keretében valósult meg.

Veszprém megye álláskeresőinek egynegyede egy évnél hosszabb ideje nem tud elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül maradók aránya a Közép-dunántúli Régió három megyéje közül időről-időre Veszprém megyében a legmagasabb. A munkanélküliek 84,4 százaléka fizikai foglalkozású, közöttük legnagyobb számban a segédmunkások, eladók, adminisztrátorok, gyártósori összeszerelők, kőművesek szerepelnek a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában.

Februárban a regisztrált álláskeresők 6,7 százaléka volt pályakezdő Veszprém megyében, ez a régióban nyilvántartott létszám 32,2 százalékát - mintegy 1481 embert- jelent. Az elmúlt hónapban a megyében 2,6 százalékkal nőtt a nyilvántartott pályakezdők száma, viszont az egy évvel ezelőttinél 13, 5 százalékkal kevesebben vannak.

Lukács Andrea Karrier

Megoldás a munkanélküliségre: kinek diktálhat Brüsszel?

Megvan a válasz a munkanélküliség megfelezésére és a teljes foglalkoztatottság megteremtésére – véli az Európai Bizottság, és konkrét intézkedések programcsomagjával próbálja ezt a tagállamok figyelmébe ajánlani. De vajon átültethető-e a legfőbb elem, a foglalkoztatási rugalmasságot és biztonságot egyszerre ígérő flexicurity-elmélet a gyakorlatba a sokszínű Európában?

MTI Itthon

Kevesebb az álláskereső és több bejelentett állás volt februárban

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci statisztikából kiderült: februárban 673.600 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, ez több mint 10.000 fős csökkenést jelent januárhoz képest, ezzel párhuzamosan jelentősen, több mint 23 százalékkal nőtt a bejelentett új állások száma az év mésodik hónapjában.

Megtámadták a ferencvárosi polgármester-választás eredményét

Megtámadták a ferencvárosi polgármester-választás eredményét

Betépve vezette a kamiont a tatabányai férfi

Betépve vezette a kamiont a tatabányai férfi

Halálos motorbaleset az M5-ösön

Halálos motorbaleset az M5-ösön

Németországban is dúl már a török-kurd háború

Németországban is dúl már a török-kurd háború

Az új ukrán elnök nemcsak sokat beszél, de cselekszik is

Az új ukrán elnök nemcsak sokat beszél, de cselekszik is

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk

André Aciman: A legtöbben nem vagyunk boldogok azzal, akik valójában vagyunk