APEH: 11 százalékkal nőtt a bevétel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az evás vállalkozások 3,9 milliárd forint adót fizettek be tavaly, ami 33 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A végrehajtással beszedett adó és járulék, továbbá az ellenőrzésekből származó bevételek elérték a 8,8 milliárd forintot. Ennek köszönhetően a Győr megyei APEH igazgatóság tavaly összesen 365 milliárd forintos pénzforgalmat bonyolított, ez 11 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A tavalyinál hétszázzal több adózó választotta az idei évre az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva) Győr-Moson-Sopron megyében, így a megyében összesen 5.100-an tesznek eleget  ebben a formában adózási kötelezettségüknek 2006-ban. 

A befizetések 22 százalékkal növekedtek, összegük elérte a 80 milliárd forintot,.  Ennek eredményeként a költségvetés bevételeit 20,8 milliárd forinttal növelték a cégek teljesítményei. Az összes befizetés felét a száz legnagyobb áfa-befizető teljesítette, ugyanakkor a száz legtöbb kiutalást kérő adózónak utalta az igazgatóság a megye teljes visszaigénylésének háromnegyedét.

Tizennégy csökkentek viszont a kiutalások. Köztük a társasági adó nettó befizetések 11,1 milliárd forintos összege 6,2 százalékkal elmaradt az előző évi bevételektől. Ennek elsődleges oka a jogszabályi változás, amelynek következtében tavaly a társaságok adóelszámolásaiknál már érvényesítették a 2 százalékpontos adókulcs csökkenést.