A tőzsdén könnyebb hitelhez jutni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az informatikai szektor egy növekedés előtt álló ágazat, amelynek alacsony eszközállománya és nagy tőkeigénye speciális finanszírozást igényelhet - mondta a Budapesti Értéktőzsde elnöke az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) üzleti fórumán. Ilyen többek között a még nem túlzottan népszerű kockázati tőke, vagy megoldás lehet a cég tőzsdei bevezetése is. Ez utóbbi nemcsak új üzleti partnerek bevonását, hanem a banki hitelhez jutást is megkönnyítheti.

Szalay-Berzeviczy Attila a budapesti értéktőzsde elnöke arrahívta fel a figyelmet, hogy a banki hitelek esetében az IT-cégek nehezebb helyzetben vannak, mivel általában egy "ötletet" akarnak finanszírozni. Ilyenkor a kockázati-, a magántőke vagy a tőzsdei bevezetés lehet a megoldás. A társaságoknak akkor érdemes tőzsdére lépniük, ha a menedzsmentnek nem tudják értékesíteni a részvényeket, ha a vállalat tőkepiaci értéke meghaladja a 2-2,5 milliárd forintot, és a közkézhányad is megfelelő.

Ugyanakkor szerinte a Magyarországon még kevéssé elterjedt kockázati tőke bevonása kisebb cégeknél célravezető lehet. Ilyenkor a befektetők magasabb hozam reményében a pénzükért tulajdonrészt szereznek a cégben, ezzel gyakran a cég vezetésébe is beleszólást kapnak. A tőzsdére készülő cégek számára fórumot, tanulási lehetőséget és a tőzsde világába való betekintést biztosít a Tőkeképes Cégek Klubja, amelynek marketing-szerepe sem mellékes - említette meg a BÉT elnöke.
 
A klub tagjai közül tavaly tőzsdére került vállalatok egyike informatikai cégként lépett be a tőzsdére, és remélik, hogy több magyar cég bocsátja ki részvényeit a BÉT-en. Ismertetése szerint jelenleg 16 nyilvános, és 40 nem publikus tagja van a BÉT nem kötelező előszobájának is nevezett klubnak. A tőzsdei bevezetés az utóbbi időben az uniós rendelkezéseknek köszönhetően is könnyebb lett, és a gazdasági tárca által a tőzsdére lépés költségeinek csökkentésére létrehozott 100 millió forintos alap is segíti a cégeket.
   
A tőzsdei bevezetés előnyei között említette az elnök, hogy ismertséget biztosít, emiatt pedig az új üzleti partnerek bevonását és a banki hitelfelvételt is könnyebbé teszi.A fórumon előadást tartó pénzügyi tanácsadócégek képviselői azt hangsúlyozták, hogy a vállalatoknak megfelelő üzleti tervvel, világos célokkal kell felkeresniük a befektetőket a siker érdekében. Kovács Zoltán az IVSZ elnöke elmondta: a tapasztalatcsere és az IT-vállalatok inspirálása a céljuk üzleti fórumsorozatukkal, amely a Cégecskegyorsító reggeli elnevezést kapta. A sorozatot amerikai mintára és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával szervezik, a következő találkozó témája a vállalatvezetés, a menedzsment és a humánerőforrás kérdése lesz.