A kkv-szektor elégedett, javuló konjunktúra-mutató

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Ecostat nagyvállalati, TOP-100 indexe kiegyensúlyozott fejlődést jelezve 54 százalékot mutat a februári és márciusi 55 százalék után, míg a kis- és középvállalati (kkv) index 50,9 százalékos értéke lassú, de folyamatos emelkedést tükröz a februári 48,6 illetve a márciusi 49,9 százalék után.

A hazai nagyvállalatok konjunktúra trendje a gazdasági teljesítmények javulására utal az utóbbi három negyed évben – áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet csütörtökön közzétett áprilisi felmérésében. A TOP-100 index tavaly áprilisban is 54 százalékon állt, azóta a pozitív tartománynak számító 51-55 százalék között ingadozik.

Erősödő optimizmus jellemzi 2006 második félévére a hazai multinacionális vállalatok gazdasági várakozásait. Október óta e vállalatcsoport saját helyzetét lényegesen kedvezőbben ítéli meg, mint a makrogazdaság lehetőségeit.

Fél éven belül a belföldi kereslet élénkülésével számol a nagyvállalatok egyötöde, szinten maradásával több, mint kétharmada. A korábbinál kedvezőbb a külföldi kereslet megítélése, a jelenleginél gyengébb keresleti viszonyokkal egyetlen vállalkozás sem kalkulál. Élénkülő külpiaci keresletet vár a cégek 45, stabilitást 55 százaléka.

A felmérés szerint a cégek pénzügyi helyzete, likviditása stabil lesz a következő fél évben, pozíciói fennmaradásával számol 45 százalékuk, javulásban bízik egyharmaduk.

Az export-orientált nagyvállalatok rövid távú fejlesztési hajlandóságát összegző mutató az előző évi magas szintről áprilisban visszaesett53 százalékra. (Tavaly áprilisban 64 százalékon, októberben 68 százalékon állt az index.)

A havi indexek tendenciája hét hónapja csökken. A korábbinál gyengébb beruházási aktivitás hátterében – egyéb tényezők mellett – az állhat, hogy a rendelkezésre álló eszközpark minőségi és korszerűségi szempontból kielégítő. A pótlólagos fejlesztések nem igényelnek átfogó technikai megújítást a versenyben maradáshoz. A várható stabilizációs lépéseket a nagyvállalatok részben kivárásos üzleti stratégiával fogadják.

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe az elmúlt negyedévben javult, az áprilisi érték 50,9 százalékot tett ki, másfél év óta ez a legmagasabb szint. A cégcsoport pozitív várakozásai ismét túlsúlyba kerültek. A kis-és középvállalatok bizalmi indexének trendje egy éve folyamatosan emelkedik, november óta a havi mutatók az 50 százalékos határértékhez közeli, szűk sávban sűrűsödnek.

Saját vállalkozásuk fejlődésének rövid távú kilátásait a kis- és középvállalatok kedvezően ítélik meg. Helyzetét javulónak tartja a cégek 38 százaléka, stabilnak ítéli 41 százalékuk. A pesszimista előrejelzések aránya január óta folyamatosan csökken, mértéke legutóbb 21 százalék volt.

A kkv szektor elégedettségét jelzi, hogy a növekedés lehetőségével számoló vállalkozások aránya az előző évihez képest jelentősen emelkedett, 40 százalék. Az összes válaszadó egyharmada 5 százalék alatti, 8 százalékuk ennél dinamikusabb fejlődésben reménykedik. A hazai vállalkozások áprilisi előrejelzése szerint a cégek felének likviditási helyzete a következő félévben nem fog megváltozni, javuló likviditással a cégek 22 százaléka számol, rosszabbodástól 26 százalékuk tart.

A nagyvállalati szektorral ellentétben áprilisban a kkv-k beruházási szándéka kismértékben erősödött, fél éven belül 42 százalékuk tervezi technológiai fejlesztés indítását - áll az Ecostat felmérésében. A beruházási hajlandóság február óta mérsékelten javul, ezzel a korábbi csökkenő tendencia veszített meredekségéből. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek aránya a februári szintre, 45 százalékra mérséklődött. Ebben szerepe van annak is, hogy a Széchenyi kártya hitelfelvételi plafonját 25 millió forintra emelték és beruházási célú felhasználását is lehetővé tették.