A kamara támogatja a fejlesztési pólus programot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatja a 2007-2013. évekre készülő II. Nemzeti Fejlesztési Tervben szereplő fejlesztési pólus program megvalósítását - közölte Parragh László, az MKIK elnöke.

A kamara testületének ülésén részt vett Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnöke. Baráth Etele hangsúlyozta, hogy a fejlesztési pólus program a kijelölt nagyvárosok és vonzáskörzetük fejlesztését célozza meg, hozzájárul az elmaradt területek felzárkóztatáshoz, a foglalkoztatás bővítéséhez. Mint mondta, a pólus program hozzájárul az adott terület, az ott működő a kis- és középvállalkozások versenyképességének növekedéséhez, a nagyobb hozzáadott értékű gazdaság megteremtéséhez.
  
A miniszter elmondta, hogy Magyarország fejlesztési pólusai határon átnyúló vonzáskörzettel rendelkeznek, és fontos lenne az érintett szereplők közötti együttműködés kialakulása. Parragh László kiemelte, hogy a pólus program megvalósításához a kamara aktívan hozzá tud járulni gazdaságszervező szerepéből adódóan. Példaként említette, hogy az országos hálózaton keresztül eljutnak a vállalkozásokhoz, továbbítják az információt, továbbá a kamara a vállalkozások együttműködését segítő klaszterek szervezésében kezdeményező szerepet tudna ellátni.

A gazdaságszervező szerep ellátásához fontos lenne a vállalkozások regisztrációja. A kamara az európai uniós projektek megvalósításában lehet projekt-gazda,  kedvezményezett. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy minden fejlesztési pólusban kell lennie egy húzóágazatnak, amely kihatással van a terület fejlődésére.