Az ÁNTSZ összesen 6.919 ellenőrzést végzett 6.334 üzletben, nyolc üzlet működését függesztették fel a fogyasztók egészségének veszélyeztetése, szabálytalan és azonosíthatatlan élelmiszertárolás, illetve engedély nélküli tevékenység gyakorlása miatt. A közlés szerint az ellenőrzött üzletek 19,9 százalékában, 1.262 esetben vált szükségessé bírság kiszabása összesen 87.832.537 forint összegben.
Az ÁNTSZ szerint a leggyakrabban előforduló hiányosságok között szerepel a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű termékek forgalmazása, a szakosított tárolás hiánya, a nem megfelelő hőfokon történő élelmiszertárolás és a szabálytalan mosogatás. "Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyers hús és a belőle készült töltelékáru származása nagyrészt nyomon követhető, de néhány esetben előfordult a nyomon követhetőség tekintetében súlyos szabálytalanság is" - áll a közleményben.
Mint írták, a gyermek- és ifjúsági táborok ellenőrzése kapcsán általánosságban megállapítható, hogy mind a főző, mind a tálaló konyhák esetében az étkeztetés közegészségügyi és higiénés körülményei megfelelőek. Mindössze egy gyermek-üdülő tábor főzőkonyhájának ellenőrzése kapcsán tapasztalták az ANTSZ munkatársai a közegészségügyi és higiénés szabályok durva megsértését. Ebben az esetben az élelmezésvezető nem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel sem. A strandokon lévő üzletek ellenőrzése során kirívó közegészségügyi hiányosságot nem tártak fel. A közlés szerint az ÁNTSZ augusztus 31-ig fokozott ellenőrzéseket végez.
Az ÁNTSZ szerint a leggyakrabban előforduló hiányosságok között szerepel a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű termékek forgalmazása, a szakosított tárolás hiánya, a nem megfelelő hőfokon történő élelmiszertárolás és a szabálytalan mosogatás. "Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyers hús és a belőle készült töltelékáru származása nagyrészt nyomon követhető, de néhány esetben előfordult a nyomon követhetőség tekintetében súlyos szabálytalanság is" - áll a közleményben.
Mint írták, a gyermek- és ifjúsági táborok ellenőrzése kapcsán általánosságban megállapítható, hogy mind a főző, mind a tálaló konyhák esetében az étkeztetés közegészségügyi és higiénés körülményei megfelelőek. Mindössze egy gyermek-üdülő tábor főzőkonyhájának ellenőrzése kapcsán tapasztalták az ANTSZ munkatársai a közegészségügyi és higiénés szabályok durva megsértését. Ebben az esetben az élelmezésvezető nem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel sem. A strandokon lévő üzletek ellenőrzése során kirívó közegészségügyi hiányosságot nem tártak fel. A közlés szerint az ÁNTSZ augusztus 31-ig fokozott ellenőrzéseket végez.