A legnépszerűbb gazdálkodási forma a kft.

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy hónappal ezelőtt a regisztrált gazdasági szervezetek száma 1 millió 310 ezer volt, 20 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a korlátolt felelősségű társaságok száma bővült – egy év alatt 15 ezerrel, 7 százalékkal; a félév végén meghaladta a 232 és fél ezret. A másik népszerű gazdálkodási forma, a betéti társaságok száma az elmúlt 12 hónapban 1700-zal növekedett, számuk június 30-án 221 és fél ezer volt. E két gazdálkodási forma teszi ki az összes társas vállalkozás közel 90 százalékát - derül ki a KSH felméréséből.

A bejegyzett vállalkozások száma 18 ezerrel, a nonprofit szervezetek száma 2 ezerrel emelkedett. A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma kismértékben csökkent. A regisztrált vállalkozások számának emelkedése kizárólag a nyilvántartott társas vállalkozások számának emelkedését mutatja. A KSH közlése szerint, számuk az elmúlt 12 hónapban 18 ezerrel emelkedett, miközben az egyéni vállalkozások száma szinte nem változott. Június 30-án 508 ezer társas vállalkozást tartottak nyilván, 3,7 százalékkal többet, mint 1 évvel korábban.

A 2006 I. félévének végén a nyilvántartott egyéni vállalkozások száma 710 és fél ezer volt. Számuk az elmúlt egy év alatt szinte nem változott. A regisztrált egyéni vállalkozók 65,8 százalékának volt vállalkozói igazolványa, számukban 1,2 százalékos, 5 és fél ezres csökkenés következett be a 2005. júniusi állapothoz képest. A regisztrált vállalkozások területi eloszlása az elmúlt 12 hónap folyamán nem változott sem a társas, sem az egyéni vállalkozások tekintetében.

A társas vállalkozások aránya a közép-magyarországi régióban kiemelkedő (52,6 százalék), a többi régió részesedése 6,9–9,1 százalék volt. Az egyéni vállalkozások területi eloszlása kiegyenlítettebb, Közép-Magyarország 31,6%-os részesedését a többi régió 9,5–13,2 százalékkal követi. Főtevékenység szerint vizsgálva a vállalkozásokat folytatódott a két legjelentősebb nemzetgazdasági ágban az a több éve tartó folyamat, melynek következtében az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág részaránya folyamatosan emelkedik; a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág részaránya pedig enyhe csökkenést mutat.