Egyre több a felhő Európa egén: komoly gondban a SkyEurope

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A reptéri elszámolásokkal kapcsolatos viták miatt feltartóztatták a...

A reptéri elszámolásokkal kapcsolatos viták miatt feltartóztatták a SkyEurope egy utasszállító repülőgépét a párizsi Orly repülőtéren. A szlovák légitársaság szerint a francia fél lépése jogellenes – írja az Új Szó.

Nem fizet a SkyEurope

Az APA osztrák hírügynökség keddi jelentése szerint az Orly azzal indokolja a hétfőn, Prágából érkezett gép feltartóztatását, hogy a SkyEurope-nak többszöri figyelmeztetés ellenére "hónapok óta" rendezetlen számlái vannak. A párizsi repülőtér üzemeltetője ezért bírósághoz fordult, egy első fokú francia polgári bíróság pedig június 18-án úgy határozott, hogy a kinnlevőségek rendezése érdekében feltartóztathatják a SkyEurope egy repülőgépét.

Az Orly szóvivője elmondta: "rendkívül ritkán" alkalmaznak ilyen eljárást. A szlovák légitársasággal szemben fennálló követelések nagyságáról a szóvivő nem tájékoztatott, és azt sem közölte, hogy a továbbiakban miként kívánják kezelni az ügyet.

Zboray András, a SkyEurope kereskedelmi vezérigazgató-helyettese elmondta: egy gépüket valóban feltartóztatták a párizsi repülőtéren, és rendezetlen számlák is vannak. A társaság azonban jogellenesnek tartja a francia fél lépését, a SkyEurope ugyanis az illetékes szlovák bíróság döntése alapján hitelezői védelem alatt áll, ez a védelem pedig az Európai Unió egész területén, így Franciaországban is érvényes, mondta Zboray András. Hozzátette, hogy folyamatosan tárgyalnak az Orly üzemeltetőjével és reményeik szerint hamarosan megállapodásra jutnak.

Hatalmas veszteség

A SkyEurope fizetési gondjai nem újkeletűek. A fapados légitársaság tavaly kis híján két milliárd koronás (17,3 milliárd forintos) veszteséget könyvelhet el, amely történetének legrosszabb eredménye. A vállalat a 2008-as számok nyilvánosságra hozatalát követően még tavaly decemberben arra kérte dolgozóit, hogy a nehéz helyzetre való tekintettel mondjanak le bérük egy részéről.

Ecoline

Hozzászólások