Milliós bírságot kockáztatnak a cégek, ha erre fittyet hánynak

Milliós bírságot kockáztatnak a cégek, ha erre fittyet hánynak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nagyon komoly tankcsapdákat kell elkerülnie egy szabályosan működő vállalkozásnak. Gondolta volna, hogy amennyiben 20-nál több munkavállalóval működik, munkavédelmi képviselőt kell választani. Milliókba fájhat, ha ezt elmulasztják.

Munkavédelmi bírsággal kell számolniuk a munkáltatóknak, ha az általuk foglalkoztatott munkavállalók létszáma eléri a 20 főt, ennek ellenére nem szervezik meg munkavédelmi képviselő választását, vagy nem biztosítják a megválasztott képviselő működési feltételeit – írja az Adózóna. Július 8-a óta a korábbihoz képest több munkáltatónak kell számolnia ezzel a kötelezettséggel.

A munkavédelmi képviselő a munkavállalók által választott személy, aki a munkáltatóval való együttműködés során szorgalmazza az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez kapcsolódó munkavállalói jogok és érdekek érvényesítését.

Egy csomó jogosultsága van, például jogosult meggyőződni a munkahelyeken az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek érvényesüléséről, így különösen a munkahelyek, a munkaeszközök és egyéni védőeszközök biztonságos állapotáról. Működési területén a munkahelyekre munkaidőben beléphet, tájékozódhat az ott dolgozó munkavállalóktól, részt vehet a munkáltató azon döntései előkészítésében, amelyek hatással lehetnek a munkavállalók egészségére és biztonságára.

Részt vehet a munkabalesetek kivizsgálásában, az arra jogosult kezdeményezésére közreműködhet a foglalkozási megbetegedés körülményeinek feltárásában és indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező munkavédelmi hatósághoz fordulhat.

Hozzászólások