A Fidesz dél-alföldi pártigazgatójának családja is belekeveredett a Simonka-ügybe

A Fidesz dél-alföldi pártigazgatójának családja is belekeveredett a Simonka-ügybe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szlavkovics Rita
Tetszett a cikk?

Fennakadt a nyomozó hatóságok hálójában több fideszes politikus családja is. Kiderült, hogy Simonka György agrárcégei büntetőügyében megvádolták Kerényi János és Varga Gábor családtagjait is.

Csütörtökön már csepegtetett a 24.hu a Simonka György ügyében született vádiratból: úgy értesültek, hogy a megvádolt fideszes képviselő felesége és unokahúga is a vádlottak között van. Most arról ír a lap, hogy szintén a bíróság elé kell állnia Varga Gábor cecei és Kerényi János soltvadkerti országgyűlési képviselő hozzátartozóinak is.

A 24.hu által megismert vádirat szerint a Fidesz dél-alföldi regionális-pártigazgatójának, Kerényi Jánosnak az unokaöccse, Kerényi István kölcsönökkel biztosított forrást jogellenes beruházásokhoz, továbbá a cégei tulajdonában álló ingatlanokat bocsátott a bűnszervezet rendelkezésére. Ezek alkalmasak voltak arra, hogy túlárazásukkal vissza nem térítendő támogatásokhoz jussanak, a hasznon Simonka és Kerényi fele-fele arányban osztoztak.

A dél-alföldi pártigazgató rokonai és Simonka György érdekeltségei közötti kapcsolatokról a hvg.hu is írt korábban, rendre rákérdeztünk Kerényi Jánosnál, hogy befolyásolják-e őt a dél-békési képviselővel kapcsolatos döntéseiben a rokonainak üzleti kapcsolatai, de ő ezt rendre elutasította azzal, hogy fogalma sincs a családja üzleti ügyeiről.

A lap úgy értesült, hogy ügyészség szerint Kerényi János unokaöccse vonta be a Simonka György-féle céghálózat működésébe Varga Gábor fideszes képviselő apósát és sógorát, akik személyesen is megismerték a Fidesz politikusát. Koncz Gyulát és Koncz Ákost nagy értékű eszközbeszerzések végrehajtásához kérték fel. Feladatuk volt külföldi cégek beszervezése a túlárazásokhoz szükséges beszerzési láncolatba, valamint az e cégek érdekében eljáró strómanok előkerítése. Segítségükkel jelentősen túlárazott módon vásárolt a bűnszervezet külföldről az agrárcégek működéséhez szükséges eszközöket.

A 24.hu megkereste Varga Gábort, aki azt mondta, nem hiszi, hogy bármilyen felelősséget kellene vállalnia amiatt, hogy az apósa vagy a sógora mit csinál. Hangsúlyozta azt is, hogy a rokonait nem ő mutatta be Simonka Györgynek, már korábbról ismerték egymást.

A lap Kerényi Jánost is megszólaltatta, aki elhatárolódott rokonai tevékenységétől. Korábban a hvg.hu is több alkalommal kereste a képviselőt, éppen a Simonka György ellen folyó nyomozás okán érdeklődtünk tőle, hogy miért támogatja a képviselő újraválasztását 2018 tavaszán, illetve legutóbb, amikor a Békés megyei választmányi elnök megválasztására került sor. Mindkét esetben azt mondta Kerényi, hogy Simonka kiválóan dolgozik. Azt a kérdést is feltettük, hogy vajon ebben a bizalomban szerepet játszik-e az, hogy Kerényi unokaöccse az üzleti életben számos ponton kapcsolódott a dél-békési képviselő cégeihez, de mi is azt a választ kaptuk, hogy Kerényi nem ismeri az unokaöccse üzleti ügyeit.

Kerényi idén június 20-án, amikor a békési választmányi elnöki posztról szavaztak a helyi fideszesek, végig Simonka támogatásáról beszélt, az akkor még csupán meggyanúsított képviselőt azonban az utolsó pillanatban – feltehetően a Békéscsabára érkező Kósa Lajos nyomására – visszalépett, így leváltották.

A hvg.hu több esetben is találkozott a soltvadkerti agrárvállalkozó érdekeltségeivel, miközben Simonka György hálózatában próbáltunk eligazodni. Nem volt bonyolult: már évekkel ezelőtt kiderült, hogy a büntetőügy fókuszában álló Magyar Termés Tész Kft. és a Paprikakert Tész Kft. pusztaottlakai központjában volt a székhelye a Grand Coop Tésznek, amelynek tulajdonosa Kerényi János unokaöccse. A cég 2011-ben költözött Simonka György falujába, arra a címre, amelyről azt írtuk, hogy milliárdokat nyertek különböző célokra, utóbb ipari park létesítésére az önkormányzat, de semmi nincs a területen. Egyébként a soltvadkerti cég pár évvel a költözés után felszámolás alá került, amit 2016-ban lezártak.

Jól jöttek az ipari park pályázataihoz a nem működő cégek is

Nem ez az egyetlen kapocs a soltvadkerti Kerényi család érdekeltségei és Simonka György üzletei között. Pusztaottlakán volt bejegyezve az Ottlaka Trade Kft. és az Ottlakai Buisnesspark Kft. is, mindkettőt a soltvadkerti vállalkozó alapította még 2009-ben. 2016 első feléig mindkettő tulajdonosai Simonka György felesége és Kerényi János unokaöccsének cégei voltak, ráadásul Kerényi cége Szlovákiában volt bejegyezve.

Hogy ne maradjon ki Varga Gábor cecei képviselő rokonainak érdekeltsége sem, ők „Első Magyar Farmenergia” néven alapítottak céget, 2014-ig a Koncz család vállalkozásának a tulajdonában állt, majd tőlük az Ottlaka Trade Kft. vette át. Erről a cégről mondtuk, hogy 2016-ig Simonka felesége és Kerényi volt a tulajdonos. Ez a cég egy energetikai beruházásra gyúrt, de úgy tudjuk, hogy nem járt sikerrel, így működésnek alig van nyoma. Végül 2016-ban lényegében az előbb felsorolt cégek számunkra ismeretlenek tulajdonába került.

Ekkor viszont arra használták ezeket a cégeket, hogy a pusztaottlakai és a medgyesegyházi ipari parkok pályázataihoz szükséges szándéknyilatkozatokat megtegyék, ez kellett ahhoz, hogy a közel félmilliárdos projektek sikeresen szerepeljenek.

A megmentő

Ennek az évnek az elején a cégek annak a Galló Ferencnek a tulajdonába kerültek, aki Simonka György mellett dolgozott, közeli barátok voltak, ahogy ők mondták, együtt rúgták gyermekkorukban a bőrt. Galló feladata volt, hogy a képviselő térségében levő települések programjait dolgozza ki, ezekben az előkészítő munkákba részt vegyen, hogy a TOP pályázatokban minél több pénzt tudjanak lehívni. A pályázatíró szakember a települések számára végzett projektmenedzseri feladatokat a Projektfelügyelet Kft. munkatársaként. A nyáron Galló Ferenc a közösségi oldalon olyan posztokat tett ki, amelyekben Simonka György ügyeinek felfedését ígérte, bár ezt végül egyáltalán nem tette meg, csupán sejtette, hogy összerúgta a port a képviselővel.

Galló a Cecéről Pusztaottlakára költöző farmenergia céget ennek az évnek az elején megvásárolta, majd elindították a felszámolását. A cég felszámolásáról szóló hirdetményből kiderül, hogy valamikor Mátraballán szerettek volna energetikai célú beruházást elindítani, ennek a tervei is elkészültek, most ez az egyetlen vagyona a társaságnak, a szellemi érték kikiáltási ára, 40 millió forint. Ahogy néhány hete közölte a hvg.hu-val Galló Ferenc, az Ottlaka Trade Kft. és az Ottlakai Buisenesspark Kft. felszámolását is rövidesen szándékában áll felszámolni. Gallót többször faggatták újságírók arról, hogy vádalkut kötött-e a hatóságokkal, ám ezt ő mindig tagadta.

Hozzászólások