Szex és kommunizmus, avagy a test ördöge

Utolsó frissítés:

A Centrális Galéria Szex és kommunizmus című tárlata két dolgot juttathat eszünkbe: a női magazinokat és a férfimagazinokat. Ön szerint teljesíthetetlen elvárás-e a tömegmédia test- és családideálja ugyanúgy, ahogy annak idején a szocializmusé volt?

A Centrális Galéria dicsérendő alapossággal tárja föl a  hétköznapi kommunizmus mögöttünk lévő évtizedeit. A szex és a proletárdiktaúra, illetve a szex és a fejlett szocializmus viszonyát vizsgáló tárlat párja a tavalyi Testformációk - Tömegjelenetek a kommunizmusból című, a szpartakiádokat megörökítő kiállításnak. A formációs tornagyakorlatokban megjelenő, szexualitásától megfosztott, idealizált testképet a kommunisták sem tudták alattvalóikra erőszakolni. A test ördöge nem bújtatható egyenruhába.
A születésszabályozás borzalmas kísérletei, a családi élet rigorózusan ideologikus szemlélete alól kislisszol a kisember: Trabantja tetejére ülteti meztelen asszonyát, és fotózkodik vele. A rendszer bukásáért többet tett a délegyházi nudista strand népe, mint jónéhány reformkommunista, Szűrös Mátyással az élen. Az erotika száműzetett a közbeszédből és a közvizualitásból, visszaszorult az albérletek és kislakások pamlagjaira, a privát fotógyűjteményekbe, végül mégis kitört onnan. Az az NDK-ból átvett csalafintaság sem sikerülhetett, hogy a "Frei Körper Kultur"-t, a szabad testkultúrát a párt legitimálja, szabadság helyett engedélyezze a "kulturált" meztelenséget; a test puszta megjelenése azonnal megkérdőjelezte a rendszert. Tímár Péter Egészséges erotika című filmje 1985-ből a legpontosabb látlelet erről.
A Szex és kommunizmus tárlat rémisztő és édes, egyszersmind nekünk szegezi a kérdést: mit kezdünk a testünkkel a szabad világban? Nem ugyanolyan testterror-e a fitness magazinok karcsú szupernőinek dömpingje?  A férfilapok "miért jobb a sör, mint a nő" típusú, éretlen macsó-malackodós hangneme? Nem válik-e el privát életünktől a tömegmédia családképe ugyanúgy, mint az egykori Ifjúsági Magazin Válogatott magányügyek rovata?  Nem lehet, hogy éppúgy nem tudunk kozmólánnyá válni, ahogy szocialista háziasszonnyá? Ki segít ma feldolgozni, hogy otthon a párunk nem olyan, mint a plakátfiúk és plakátlányok? Meghaladta már a jelenkori szexuális felvilágosítás a Helga című legendás NDK oktatófilmet, a szocialista álmegoldást?
A Szex és kommunizmus tárlat a Centrális Galériában 2003. február 16-ig látható.