Felére csökkent az AIDS-gyógyszer ára a szegény országokban

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb AIDS-gyógyszereket gyártó cége, a GlaxoSmithKline (GSK) bejelentette, hogy a föld 63 legszegényebb országában felére csökkenti a HIV-fertőzöttek kezeléséhez szükséges gyógyszer árát - írja a BBC. A GSK-t korábban súlyos kritikák érték, amiért azokban a szegény afrikai országokban, ahol sok az AIDS-fertőzött, hatalmas összegekért kínálta a gyógyulást.

A BBC beszámolója szerint a brit tulajdonú GSK korábban azt közölte, jelenleg is profit nélkül értékesíti gyógyszereit Afrikában, ezért nem tudja mérsékelni árait. A cégre hatalmas nemzetközi nyomás nehezedett, mivel a HIV-fertőzöttek által használt Combivir napi adagja közel két dollárba került, amit sok szegény afrikai államban nem tudtak megfizetni. A Világbank felmérése szerint a világon a legszegényebbek - 1,2 milliárd ember - naponta egy dollárnál kevesebből él. Az utóbbi időszakban több civil szervezet pert is indított a gyógyszercég ellen, és számos nagy intézményi befektető is figyelmeztette a gyárat, tegye olcsóbbá a gyógyszerhez való hozzájutást.
A GSK azzal indokolta 50 százalékos árcsökkentését, hogy az új gyártási eljárások és a méretgazdaságosság végre lehetővé tették az olcsóbb előállítást. A Combivir gyógyszer napi adagjának ára 90 centre mérséklődött a legszegényebbnek tartott 63 országban; ugyanez az adag az Egyesült Államokban 18 dollárba kerül.