Magyar művészek a Velencei Biennálén

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Gálik András és Havas Bálint képzőművészek képviselik Magyarországot az 50. Velencei Képzőművészeti Biennálén, ahol a magyar pavilont pénteken nyitja meg Hiller István a nemzeti kulturális örökség minisztere.

A Velencei Biennálé hivatalosan június 15. és november 2. között várja az érdeklődő közönséget. A magyar kiállítás kurátora Petrányi Zsolt művészettörténész, a Pavilon nemzeti biztosa Fabényi Julia, a Műcsarnok főigazgatója, a kiállítás gyakorlati előkészítője pedig a Biennále Iroda. A velencei magyar pavilon története során a szakmai zsűri először döntött pályázati rendszerben, a kurátorok által beadott elképzelések alapján a kiállítók személyéről. A kiállítás megvalósításának költségeit a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma fedezi.
Gálik András és Havas Bálint évek óta „Kis Varsó" néven dolgozik együtt, így alkotják meg műveiket és szervezik a kortárs képzőművészet szellemi és szociális környezetét. Következetes munkájukat, amely elsősorban a budapesti művészeti színtéren zajlik, növekvő külföldi érdeklődés is övezi. Az utóbbi években több jelentős külföldi kiállításon vettek részt, így 2001-ben a 2. Berlini Biennalén, 2002-ben az ugyancsak berlini Künstlerhaus Bethanien keretében, valamint a hollandiai Leidenben mutathatták be alkotásaikat. Budapesten a legutóbbi, Zászló című kiállításuk tavaly a Platán Galériában volt látható. (MTI)