Meghalt Leon Uris

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Hetvennyolc éves korában New Yorkban meghalt Leon Uris, neves amerikai zsidó író, az Exodus szerzője.

Uris, akinek családja a cári Oroszországból származott, Baltimore-ban született, és a Virginia állambeli Norfolkban nőtt fel. Első, 1953-ban megjelent regénye második világháborús, csendes-óceáni élményeiből táplálkozott: a Meghalsz, tengerész.
1956-ban, a szuezi háború idején haditudósítóként utazott Izraelbe; akkori tapasztalataiból írta mindmáig legnépszerűbb regényét, a két évvel később megjelent Exodust, az európai zsidók új honfoglalásának történetét. A regényt több tucat nyelvre lefordították, és 1960-ban Otto Preminger amerikai rendező filmet is készített belőle Paul Newmannel a főszerepben. A film főcímdala is klasszikus lett, többek között Edith Piaf is műsorára tűzte. A könyv megjelenése után évtizedekig tilalmi listán volt a szocialista országokban. Ennek ellenére - mint a szerző erről 1988-ban az AP-nek nyilatkozott - az "oroszországi zsidó ellenzék bibliája lett". Az Exodusra az a per is felhívta a figyelmet, amelyet rágalmazás miatt a könyvben háborús bűnösként leírt Wladislav Dering indított a szerző ellen.
Uris nemcsak az Exodus révén épített ki szoros kapcsolatot a filmmel: még 1957-ben ő írta John Sturges Újra szól a hatlövetű című westernjének forgatókönyvét, ebben a filmben Kirk Douglas és Burt Lancaster játszották a főszerepeket. A 60-as években a Topáz című kémtörténetét Alfred Hitchcock vitte filmre.
A szerző a legbüszkébb talán a Mila 18 című könyvére volt, amelyhez végigutazta Kelet-Európát, és interjúkat készített a holokauszt, köztük az 1943-as varsói gettófelkelés túlélőivel. Irodalomtörténeti érdekesség, hogy Uris könyve miatt változtatta meg az akkor még ismeretlen Joseph Heller A 18-as csapdája című könyvét A 22-es csapdájára. Nagy sikert aratott a Szentháromság című, az 1916-os írországi húsvéti felkelést feldolgozó könyve is, amelyért 1976-ban megkapta a John F. Kennedy-díjat. Legszemélyesebb regénye az 1988-as Mitla átkelő volt, amely Uris családjának történetét dolgozta fel. (MTI)