Elhunyt Marie Trintignant

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Péntek délelőtt belehalt a múlt vasárnap szenvedett fejsérüléseibe Marie Trintignant francia filmszínésznő. A 41 éves színésznő halálát élettársa, Bertrand Cantat énekes, a Noir Désir együttes frontembere okozta.

Trintignant és Cantat egy filmforgatáson vettek részt Litvániában és vasárnap reggel összeszólalkoztak vilniusi szállodájukban. A szóváltás verekedésbe torkollott, amelynek végén Cantat fellökte Trintignant-t, aki elesett és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy kómába esett. Többé nem tért magához, annak ellenére, hogy két műtétet is végrehajtottak rajta a vilniusi orvosi egyetem idegsebészeti klinikáján. Az orvosok már szerdán reménytelennek ítélték meg állapotát. A színésznőt, akit lélegeztető géppel tartottak életben, csütörtökön a család kérésére hazaszállították Párizsba, de még aznap este beállt nála az agyhalál.
Cantat-t, akit vasárnap szintén kórházba szállítottak alkohol- és gyógyszermérgezés miatt, Vilniusban vették őrizetbe. A népszerű énekes elismerte, hogy dulakodtak, de a színésznő végzetes elesését "szerencsétlen balesetnek" nevezte. A vilniusi törvényszék végül augusztus 14-ig elrendelte Cantat előzetes fogva tartását "szándékos súlyos testi sértés" miatt, de hivatalos eljárás egyelőre nem indult ellene. Amennyiben bűnösnek találják, a litván törvények értelmében akár tíz évi börtönre is ítélhetik.
Marie Trintignant a legnépszerűbb francia színésznők közé tartozott. Művészcsaládból származott, Jean-Louis Trintignant filmsztár és Nadine Trintignant rendezőnő leánya volt. Apjával együtt játszott a Tilos tudni című 1974-es filmben, amelyet édesanyja rendezett. Marie Trintignan először Michel Deville Egy nyári éjszaka a városban (1990) című, erotikus jelenetekkel tarkított filmjében kapott főszerepet Jean-Hugues Anglade mellett, nemzetközi hírnévre pedig Claude Chabrol Betty című filmjében (1991) tett szert. Claude Chabrolnak kedvenc színésznője volt, vele forgatta korábban a Nők történetét is. A magyar közönség is láthatta őt Leos Carax A Pont-Neuf szerelmesei című alkotásában. (MTI)