Elhunyt Jacques Deray, a Borsalino rendezője

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Életének 74. évében vasárnap elhunyt Jacques Deray francia filmrendező és forgatókönyvíró, akit a bűnügyi műfaj iránt érzett vonzalma miatt csak a "francia Hitchcocknak" neveztek.

A művészt Párizs külvárosában, Boulogne-Billancourt-ban fekvő házában hosszú betegeskedés után érte a halál vasárnapra virradó éjjel. Jacques Desrayaud 1929-ben Lyon városában született, 12 évesen Párizsba ment színházművészetet tanulni. 1960-ban debütált rendezőként a Le Gigolo című filmmel.
Élete során 30 filmet készített. Olyan nevek mellett tanulta a szakmát, mint Gilles Grangier, Marcel Camus, Jules Dessin vagy Luis Bunuel. A "film noir" műfajában olyan sajátos látásmódot képviselt, amely méltán tette őt a "francia film Hitchcockjává" - írta az AFP. Deray a bűnügyi filmek specialistája volt, a hangulat, az izgalomfokozás és az akciók felépítésének mestere.
Emlékezetes alkotásai az 1968-ban készült Az úszómedence Maurice Ronet, Alain Delon és Romy Schneider főszereplésével, valamint az egy évvel később készített Borsalino, amelyben az 1930-as évekbeli Marseille gonosztevőit mutatta be. (MTI)