Megkezdődött a ramadán böjthónap

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Vasárnap megkezdődött az iszlám világban, legalább is annak egy részén a böjthónap. A ramadán kezdetét az egyiptomi al-Azhar mecset iszlámintézetének elöljárói jelentették be szombaton az újhold megjelenése után.

A bejelentés ellenére számos iszlám országban, így Szaúd-Arábiában, Szíriában, Ománban, Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben és Libanonban csak hétfőn kezdődik a ramadán. Irakban Ali Szisztani ajatolla, a síiták vallási vezetője szintén hétfőre hirdette meg a ramadán kezdetét, bár az iraki szunniták már vasárnap megkezdték a böjtöt. Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában hétfőtől, míg Bangladesben és Pakisztánban - ez utóbbi, 145 milliós közösségével a második legnagyobb iszlám állam - keddtől böjtölnek.
Európában Szerbia-Montenegró, Bosznia, Belgium és Németország muzulmánjai már vasárnap megkezdték böjtjüket, Nagy-Britanniában, a skandináv országokban, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban hétfőtől tartják a ramadánt. Oroszországban keddre tűzték ki a böjt első napját, az Egyesült Államok keleti partján már vasárnap elkezdődött.
A napkeltétől napnyugtáig tartó böjt havában tiltott a hívő muzulmánoknak a nappali étkezés, az ivás, a dohányzás, valamint a nemi élet. Ramadánkor a muszlim hívők arról az időszakról emlékeznek meg, amely alatt, mintegy 1400 éve a hagyományok szerint Mohamed próféta előtt kinyilatkoztatott a Korán. (MTI)