Megérkezett Kairóba I. Ramszesz múmiája

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Katonazene fogadta vasárnap Egyiptomban I. Ramszesz fáraó múmiáját, mely százötven évvel azután tért vissza Egyiptomba, hogy a Királyok Völgyéből, sírkamrájából elrabolták. Az egyiptomi régészeti főtanács vezetője civilizált gesztusnak minősítette a visszaszolgáltatást, bár úgy vélte, hogy a múmia "személyazonossága" nem teljesen bizonyos.

„A Nílus fiai vagyunk. Légy üdvözölve Ramszesz, a nagybecsű Egyiptom építője” - énekelte a nemzeti lobogóval borított koporsó körül álló gyermekkórus az Egyiptomi Múzeum bejáratánál tartott fogadóünnepségen. Az atlantai múzeum, ahol eddig a múmiát őrizték, pénteken adta át az egyiptomi küldöttségnek a mumifikált holttestet, amely a múzeum szerint I. Ramszeszé volt.
Zahi Havasz, az egyiptomi régészeti főtanács vezetője civilizált gesztusnak minősítette a visszaszolgáltatást, bár úgy vélte, hogy a múmia "személyazonossága" nem teljesen bizonyos. Emily Teeter, a chicagói egyetem keleti tudományok intézetének munkatársa szerint sincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a holttest I. Ramszeszé volt. DNS-vizsgálatok híján a tudósok történelmi, régészeti és más tudományos bizonyíték alapján azonosították a múmiát, amely most egy évig a luxori múzeumban lesz látható. (MTI)