London: megnyílt a magyar kulturális évad

Utolsó frissítés:

Hétfő este Londonban rangos magyar és brit közéleti személyiségek jelenlétében nyitotta meg Hiller István a magyar kulturális évadot. A Magyar Magic - Magyarország a fókuszban 2004 névre keresztelt, egy éven át tartó eseménysorozat II. Erzsébet királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök fővédnökség alatt zajlik. Magyar kulturális hét kezdődött hétfőn Belgiumban, Ottignies-Louvain-la-Neuve városkában is.

Magyarország, mint jelképes ház falai és polcai kincsekkel vannak tele, a nagy-britanniai kulturális évad ízelítőt ad ezekből a kincsekből - mondta Hiller István kulturális miniszter hétfő este Londonban, a Magyar Magic - Magyarország a fókuszban 2004 című kulturális rendezvénysorozat megnyitóján. A miniszter hozzátette: Magyarország reméli, hogy az uniós csatlakozás évében a brit polgárok érdeklődni fognak minden iránt, ami magyar.
Az első rendezvénynek - egy magyar történelmi ötvösművészeti kiállításnak - is otthont adó Gilbert Collection múzeumban zajló megnyitón több száz résztvevő volt jelen, köztük a kenti herceg, brit kormánytisztviselők és parlamenti képviselők, valamint magyar közéleti személyiségek. Az eseménysorozatot, melynek fővédnökségét II. Erzsébet királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök vállalta, a brit királyi család nevében a kenti herceg nyilvánította megnyitottnak. A Magyar Magic keretében Londonon kívül Bradfordban, Bristolban, Glasgowban, Liverpoolban, Cambridgben, Birminghamben, Oxfordban, Cardiffban, Canterburyben és Belfastban is lesznek magyar kulturális rendezvények a következő egy évben.
Ugyancsak hétfőn magyar hét kezdődött a Brüsszel közelében lévő, mindenekelőtt egyeteméről híres belga városkában, Ottignies-Louvain-la-Neuve-ben, Veszprém belga testvérvárosában. A magyar hét keretében – többek között - képzőművészeti kiállításokra, filmvetítésekre, hangversenyekre és tudományos konferenciára is sor kerül.
(MTI)