Bonyodalmak az EU-t népszerűsítő rajzfilm körül

Utolsó frissítés:

Az Európai Uniót népszerűsítő, Szerencsi fel! című rajzfilmsorozat december elejére tervezett bemutatójára még mindig várnia kell a nagyérdemű közönségnek. Gát György, a film producere szerint már nem sokáig.

A Belügyminisztérium és a külügyi tárca által finanszírozott, 174 millió forintot elnyerő sorozat bemutatójára valószínűleg már nem kell sokáig várnia a közönségnek. Gát György, a nyertes konzorcium producere a hvg.hu-nak elmondta, hogy az MTV december elején műsorra tűzi a rajzfilmsorozatot. A felmerült plágiumvádakat alaptalannak minősítette.

Fellner
Steve Fellner, magyar származású amerikai dizájner-rajzolónak ugyanis feltűnt, hogy a sorozatban szereplő Szerencsi család és az öt éve készült Duckman sorozat karakterei között kísérteties a hasonlóság. Fellner jelenleg az egyik legnevesebb amerikai stúdióban, a Klasky–Csupó cégnél tevékenykedik, amely többek között a népszerű Simpson családot kreálta. Fellner javaslatára Csupó Gábor, a stúdió magyar származású cégtulajdonosa felvette a kapcsolatot a Paramount stúdióval, amely a Duckman sorozat egyedüli forgalmazója.

Rófusz
A plágiummal megvádolt Rófusz Ferenc, A légy című animációs rajzfilmjéért Oscar-díjjal kitüntetett rendező értetlenül áll a dolgokkal szemben. Ő nem reagál a vádakra, helyette Gát György, a nyertes konzorcium producere nyilatkozik. „Rófusz nem lopott ötletet, csak hasonló stílusban rajzolta meg a figurákat” – világosít föl a producer. Szerinte abból is látszik, hogy nem megalapozott vádakról van szó, mivel Fellner nem őt kereste meg, hogy megegyezzenek, hanem kirobbantotta a médiabotrányt. Elképzelhetőnek tartja, hogy az ügy mögött a közbeszerzési pályázaton vesztesként szereplő cégek – közöttük a Stúdió Q és a Fousfilm Kft. – rejtőzik, céljuk, hogy ártsanak a nyertes produkciónak.Szabó Árpád, a Stúdió Q rajzstúdió vezetője a hvg.hu megkeresésére elmondta, Fellner valóban hozzá fordult segítségért, amikor magyarországi látogatása során egy műsor újságban meglátta a kérdéses figurákat. Fellner szerint Rófusz évekkel ezelőtt rajzokat kért tőle, s ő el is küldött háromszáz-négyszáz vázlatot, köztük a Duckman figurákat. Tény, hogy Szabóék és a Focusfilm Kft. együtt indultak a pályázaton, s a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordultak, ugyanis igazságtalannak érezték a pályázatok elbírálását. „Eleve Gátékat akarták győztesként kihozni” - állítja Szabó. Hozzáteszi: a pályázati kiírást kizárólag olyanok teljesíthették, akik már előzetes információk birtokában voltak. Szerinte nem Gátnak kellene védekeznie ebben az ügyben, ez kizárólag Fellner és Rófusz ügye. „Rófusz a hallgatásával elismeri felelősségét” – mondja.„Szerintem bölcsen teszi Rófusz, hogy egyelőre hallgat. Ha kiderül ártatlansága, bebizonyíthatja, alaptalanul vádolták.” – vélekedik Kabdebó György, a Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületének elnöke. Mint elmondja, számára teljesen valószínűtlen, hogy egy Oscar-díjas alkotó plagizálásra kényszerüljön. Nincs bizonyítéka Fellnernek, egy fekete-fehér vázlat még nem jelent semmit. Ám elérheti, hogy végül Rófusz beperli hitelrontásért” – teszi hozzá.A bíróságnak mindenesetre nem lesz könnyű dolga. A tengerentúlon futott nyolcvan epizódból álló Duckman sorozat, amelyben mellékszereplőként tűnnek föl Fellner figurái, még annak idején a Paramount Pictures filmóriás tulajdonába került. Így egyedül a Paramount döntheti el, hogy bíróságra viszi-e az ügyet vagy sem.Szabó Árpádtól megtudtuk, Fellner december 11-én Magyarországra látogat, és szándékában áll bíróságra vinni az ügyet. Egyelőre nem tudni, hogy Gát optimizmusa mennyire megalapozott, és az MTV valóban műsorra tűzi decemberben a rajzfilmsorozatot.