Csehország: őrült siker a világ első jéghoki-operája

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A legendás kapus, Dominik Hasek break-táncot jár, Hnilicka búskomorságba esik, Svejk masíroz a színpadon, Vaclav Havel nyüzsög. Új operabemutató Prágában a cseh hokiválogatott történelmi sikeréről az 1998-as Nagánói Téli Olimpián. Az elégedett komponista szerint korunk gladiátorai a sportolók.

Nagy tapssal jutalmazta a Prágai Városi Színház közönsége csütörtök este a Nagánó című cseh opera ősbemutatóját. Martin Smolka zeneszerzőt a cseh jégkorongozó válogatott 1998-ban a Nagánói Téli Olimpián aratott történelmi jelentőségű győzelme ihlette."Minden operának hősökre van szüksége - ezért sportolókról, napjaink gladiátorairól is komponálhatunk operát" - nyilatkozta Smolka a sikeres premier után.A - jégkorong mérkőzéshez hasonlóan - három harmadban játszódó opera központi figurái Dominik Hasek és Milan Hnilicka kapusok. Míg Hasek break-dance szerű parádés védésekkel biztosítja csapatának az aranyérmet és a nép hősévé lép elő, addig Hnilicka az egyetlen cseh játékos, aki nem lépett a pálya jegére és ezért melankólia vesz erőt rajta.

Az előadás végén Svejk, a derék katona és Vaclav Havel, akkori cseh köztársasági elnök gondoskodott nyüzsgésről a színpadon. Havel, aki megtekintette az ősbemutatót, páholyában szemmel láthatóan jól szórakozott dublőre színpadi fellépésén.(MTI)