Csudafilm, skandináv design és magyar jazz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

E heti ajánlatunkban ott van a Csudafilm, egy magyar romantikus vígjáték, valamint a Portugál, az egyik leggyakrabban színre vitt kortárs magyar színdarab. A skandináv stílusirányzat 50. évfordulóján az Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg egy új design kiállítás, Győrben pedig ismét látható a felbecsülhetetlen értékű Vasilescu-gyűjtemény.

Film
Csudafilm

Ragályi Elemér, a film író-rendező-operatőre, akinek operatőri munkája után ez első rendezői játékfilmje, melyet közösen írt Kern Andrással. Vele az 1973-as Régi idők focija óta több nagy sikerű filmben dolgozott együtt (Sárika félrelép, Herkulesfürdői emlék, Ripacsok, A miniszter félrelép, Apám beájulna). Katerina Didaskalou görög színésznő a női főszereplő, aki Athénban, majd New Yorkban tanult színjátszást és filmszínészetet, tanára többek között Milos Forman volt. 1983 óta számos fontos színházi szerepet játszott hazájában és az Egyesült Államokban, görög tragédiák és vígjátékok főszerepeit egyaránt. A 90-es évek óta filmez. Görögországi filmjei mellett szerepelt a Corelli kapitány mandolinja című amerikai filmben, valamint Eric Rohmer Hármasügynökök című mozijában. Hazájában számos televíziós sorozatban játszik. A Csudafilm az első magyar filmje, amely egy örökségért folyó harcot elemez a humor minden eszközével.

Színes magyar romantikus vígjáték, 90 perc, 2005
Rendező: Ragályi Elemér
Szereplők: Kern András, Rudolf Péter, Katerina Didaszkalu, Reviczky Gábor


Vera Drake

A megrázó erejű filmalkotásért a 2004 Velencei Filmfesztiválon a rendező Arany Oroszlánt nyert, a Vera Drake-et alakító Imelda Staunton pedig a legjobb női szereplőnek járó Volpi Cupot érdemelte. Mike Leigh (Nagy remények, Az élet oly édes, Mezítelenül, Titkok és hazugságok, Két angol lány, Tingli-tangli, Minden vagy semmi) Oscar-díjas rendező filmje olyan morális dilemmákat vet fel, amelyekre nem könnyű választ találni, olyan kérdéseket, amelyekkel mindenkinek nyitott szellemiséggel kell szembesülnie, anélkül, hogy a valóság szilárd talaja kicsúszna a lábuk alól.

Színes feliratos angol-francia-új-zélandi filmdráma, 124 perc, 2004
Rendező: Mike Leigh
Szereplők: Imelda Staunton, Richard Graham, Eddie Marsan

Színház
TranzDanz: Tranzit

Egyéni hangvételű, markáns előadásaikkal Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz társulat vitathatatlanul a magyar kortárs tánc szcéna egyik fontos tényezője. A TranzDanz tulajdonképpen egy társulat nélküli társulat, azaz egy folyton megújuló formáció, amelyben minden egyes előadáshoz Kovács Gerzson Péter más és más táncosokat gyűjt maga köré. A Tranzitban a hazai kortárs tánc legképzettebb táncosokból álló gárdáját fogta össze: Nemes Zsófia, Kántor Kata, Kocsis László, Kun Attila, Venekei Mariann.
A Tranzit az emlékezetet, mint sokszorosan összetett jelenséget vizsgálja, mind társadalmi, mind pszichológiai, mind kulturális aspektusából nézve, hogy aztán nagyon áttételesen, kódolva, többszörös absztrakció által jelenítse meg egy táncprodukció keretében. A produkcióhoz írott zene készült, amit stúdióban rögzített a zenekar. Az előadások során a felvételt „élőben” keveri a hangmérnök, amire a színpadon Kovács Ferenc zenél (Dresch Quartett, Magony, Djabe). Ez a konstrukció lehetővé teszi, hogy megvalósuljon a tánc és a zene élő, organikus kapcsolata.

Trafó Nagyterem, január 27.-28. 20:00
Koreográfus, rendező, látvány- és világítás-tervező: Kovács Gerzson Péter
Táncosok: Kántor Kata, Kocsis László, Kun Attila, Nemes Zsófia, Venekei Marianna

Baltazár Színház: Múló Rúzs 
 
Baltazár-kabaré az idő múlásáról.
Arról, hogy a velünk született bölcsesség nem veszett el, csak ahogy öregszünk, egyre inkább elfelejtjük. Újra meg kell találni magunkban az igaz, tiszta embert.

Rendezte: Elek Dóra
Szereplők: Erdős Balázs, Horváth Szilvia, Kántor Nóra,
Millenáris Fogadó-Padlás, január 31. 19:00

Portugál

A Portugál az elmúlt évek leggyakrabban színre vitt kortárs magyar színdarabja. Akadt olyan év, amikor hat színház is műsorra tűzte Egressy Zoltán első színpadi művét. Több nyelvre lefordították, és 1999-ben film is készült belőle.
A csorbítatlan valóságot, egy képzeletbeli magyar falu lakóinak hétköznapjait állítja elénk a darab, mely műfaját tekintve leginkább "szomoreszk". Mégsem az, sokkal inkább bohózat. A bajok, a kisiklott sorsok, amelyek körülvesznek bennünket, felülről nézve nevetni valóak is lehetnek. A közönség nem sír, sokkal inkább derül a szereplők személyes tragédiáján.

Színész: Szirbik Bernadett, Chajnóczki Balázs, Földi László
Helyszín: Miskolci Nemzeti Színház - Kamaraszínház
Előadás időpontok: január 29.- 30. 19:00

Kiállítások, koncertek (Oldaltörés)

Kiállítás
Skandináv Design a mítoszon túl

Az Iparművészeti Múzeumban január 18-ától látható új designkiállítás a skandináv stílusirányzat 50. évfordulóját ünnepli. Az utóbbi 50 évben világszerte számos tervezőt ihletett meg a skandináv stílus, amelyet most az öt skandináv ország egy rendkívül igényes kiállításon mutat be. 202 alkotás - köztük művészeti, kézműves és iparművészeti remekművek - tekinthetők meg a tárlaton.
A kiállítás elsősorban arra törekszik, hogy kijelölje a skandináv design helyét és jelentőségét az ipari formatervezés egyetemes történetében; célja ugyanakkor, hogy vitába szálljon azokkal a legendákkal és sztereotípiákkal, melyek e témakört övezik. A könnyebb áttekinthetőség érdekében - a szigorú szakmai szempontokat ezúttal mellőzve - a kiállítás anyagát kissé rendhagyó módon csoportosították. Azokról a napjainkban kiváltképp felértékelődő tulajdonságokról, fogalmakról van szó, melyeket korunk kreatív embere nem nélkülözhet: könnyedség, frissesség, precizitás, átláthatóság, sokrétűség, következetesség.
A kiállításon 202 műalkotást mutat be az öt skandináv ország - Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország - az utóbbi ötven év legjelentősebb munkáiból.

Helyszín: Iparművészeti Múzeum - Budapest, IX. Üllői út 33. - 37.
A kiállítás megtekinthető: január 18. - március 6.
Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 10-18 óráig

A Vasilescu-gyűjtemény

Két év múltán ismét látható Győrben- az egyik legjelentősebb magyar magángyűjtemény, a Vasilescu-gyűjtemény. A felbecsülhetetlen értékű kollekció magvát Ország Lili és Bálint Endre művei alkotják, ám jelentős alkotásokkal képviselteti magát Vajda Lajos, illetve Korniss Dezső is. A későbbi szellemi rokonok közül Hencze Tamás, valamint Deim Pál remekműveivel találkozhatunk. Victor Vasarely, Kassák Lajos, Gyarmathy Tihamér, Barcsay Jenő, Szőnyi István, Anna Margit, valamint Kondor Béla munkái jeles kiegészítései a törzsanyagnak. Jelentős a kisplasztikai anyag is, melyet a modern magyar szobrászat meghatározó egyéniségei képviselnek, mint Vilt Tibor és Schaár Erzsébet. Vedres Márk, Kerényi Jenő, Pierre Székely és Asszonyi Tamás alkotásaiból is láthatunk néhányat. Két jelentős külföldi művész munkája is bekerült a gyűjteménybe: Francis Bacon hármasképe - Magyarországon valószínűleg az egyetlen Bacon mű -, valamint Mary Cassatt francia impresszionista festőművész önarcképe.

Városi Művészeti Múzeum - Városi Képtár, Győr
Megtekinthető: január 21. - március 20.

Jubileumi kiállítás Csusner Margit festő- és mozaikművész munkáiból

A Művészetek Házában nyílt meg a „százados” festő- és mozaikművész, Tarayné Csusner Margit kiállítása, amellyel egyúttal egy neves pécsi művészcsalád életébe is bepillanthatunk. Az idén 100 éves művész a mozaikot elsősorban táblaképek készítésére használta. A kortárs művészetben többen is hódolnak ennek a manapság különlegesség számba menő műfajnak. A mostani pécsi születésnapi tárlaton néhány korai festmény is látható, mindenekelőtt családi képek. Ezenkívül mintegy 50 hagyományos mozaiktechnikával készült alkotás is helyet kapott a falakon.
Tematikai szempontból figurális alkotásokról van szó, amelyek előszeretettel foglalkoznak a tánccal, a mozgással, munkafolyamatokkal, az évszakokkal és a mozaikhoz illő dekoratív állatábrázolásokkal.

Helyszín: Művészetek Háza, Martyn Ferenc Tetőtéri Galéria, Pécs
Megtekinthető február 11-ig hétfőtől péntekig 12.00–17.00 óráig.

Koncert
Za Ondekoza 
 
A Za Ondekoza – a legrégebbi és leghíresebb taiko dob együttes – több mint 35 éve alakult. Zenészei - nők és férfiak - a meditációt és a futást ötvözik a különböző hagyományos japán dobokon és egyéb hangszereken való zenéléssel: dráma, lendület és életerő. A műfaj változatos koreográfiai elemei miatt rendkívül látványos. Hangzásvilága nyitott, de egységessé teszi a japán zenei hagyomány. Mozgás, dobolás és tánc - a kihívás folytatódik a XXI. században is!

Helyszín: Millenáris Teátrum, január 27. 19:30

Tóth Viktor Tercett

Tóth Viktor a magyar jazz új generációjának egyértelműen egyik legtehetségesebb szaxofonos figurája. Egyéni hangja egyre erőteljesebben bontakozik ki. Otthonosan mozog a mainstream, standard jazz világában, de a kísérletezőbb, az írott és a szabad zene határán mozgó, saját-hang-keresős világ sem áll távol tőle. A Tercett ilyen formáció, ahol a zene mellett Todd mond el titkos történeteket, meséket.

Helyszín: Rómer Ház - Underground Klub, Győr, január 27.