Szibériában tarolt a Dealer

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fliegauf Benedek Dealer című filmjének ítélte fődíját, az Arany Tajgát a „A tűz szelleme” (Spirit of Fire) elnevezésű filmfesztivál. A szibéria Khanty-Mansiisk városában most véget ért filmverseny zsűrije a legjobb operatőr díját is a Dealer-nek ítélte Szatmári Péter operatőri teljesítményéért.

A komoly invesztícióval sé a hagyományteremtés igényével létrehozott fesztivál záróünnepségén személyesen vette át a díjakat Fliegauf Benedek és Muhi András, az Inforg Stúdióban készített film producere. A szibériai filmfesztivál zsűrijét Karl Baumgartner német producer, Andrej Bitov orosz író, Jörn Donner német producer és Eldar Shengelaya grúz rendező alkották idén.

A Dealer 2004-es berlini bemutatója óta, ahol a Berliner Zeitung díjával tüntették ki, Mar del Plata-n, Wiesbaden-ban, Lecce-ben, Lagówban és Athénban nyert el rangos nemzetközi elismeréseket a tavalyi évben. Közel 30 fesztivál hívta meg programjába. Az idei év nemzetközi díjai Angers-ban kezdődtek a Premiers Plans fesztivál elismerő oklevelével, a folytatásra nem kellett sokáig várni. A filmmel legközelebb Montevideóban, majd Párizsban találkozhatnak a fesztiváljárók.