Maus képregénykockák a pesti metróban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Metrókocsikban láthatók egy hónapon át Art Spiegelman: Maus című, egy holokauszt-túlélő visszaemlékezései alapján készült képregényének részletei. A társadalmi kampányt megnyitó Bozóki András kulturális miniszter szerint "biztos meg fog hökkenni, biztos meg fog lepődni" az utazóközönség.

A "60 év távlatából - 1945/2005" című utazó kiállítást Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg a bemutatót kezdeményező Holokauszt Emlékközpont munkatársaival közösen a Stadionok metrómegállóban, a középső sínpáron álló szerelvényben.  
   
A kiállítás keretében a képregényből kiválasztott 15 részlet - a reklámok helyén - a 2-es és a 3-as metróvonalon, 46 szerelvényben látható április elejéig.
   
"A képregénynek és a kiállítás nem kevésbé meghökkentő helyszínének üzenete azonos: az emberi jó, a művészet és az emberi szörnyűség, vagyis a haláltábor bármilyen formában lehetséges, bárhol, ahol emberek vannak" - mondta a miniszter, miután felolvasott egy részletet a műből.
   
Bozóki András  rámutatott arra: a képregény műfajáról Batman és Superman jut eszünkbe, nem pedig a haláltáborok. "De mi van akkor, ha vannak felnőttek, akik nem nőttek fel, akiknek az erőszak, a gyilkosság csak játék? Ez a kérdés Spiegelman Auschwitz-képregényének pokoli humora" - mondta.
   
A kulturális miniszter úgy vélekedett: a tárlat nagyon hasonlít Kertész Imre Sorstalanság című regényének kifejezésmódjára abban az értelemben, hogy az iszonyat nem huhogó szörnyekkel kezdődik, hanem hétköznapi módon, a rossz banálisan jelentkezik életünkben.  
   
Az MTI kérdésére, miszerint milyen fogadtatásra számít, Bozóki András azt mondta: "biztos meg fognak hökkenni, biztos meg fognak lepődni".
   
Kiemelte, hogy "ez egy társadalmi kísérlet is egyúttal", s kíváncsi arra, lesznek-e negatív visszajelzések, vagy egyértelműen pozitívan fogadja majd az utazóközönség a kiállítást.
   
Mint hozzátette, úgy gondolja, a magyar társadalom felnőtt ahhoz, hogy szembenézzen azokkal a problémákkal, amelyek a magyar történelem részét képezik.